Linkovi

Komemoracijom na Manhattanu odana počast žrtvama iz 95 zemalja


Sedam godina nakon napada na nebodere-blizance, Newyorčani su se okupili na mjestu gdje je stajao Svjetski trgovinski centar. Kao i prošlih godina, komemoracija u New Yorku je sadržavala ukupno četiri minute šutnje, označavajući trenutke kada su se otete letjelice obrušile u nebodere te trenutke kada su se zgrade srušile. Pročitana su i imena oko 2700 newyorških žrtava – njih su pročitali članovi obitelji te predstavnici nekoliko desetaka zemalja iz kojih su žrtve potjecale.

Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg održao je glavni govor na komemoraciji, rekavši da je godišnjica terorističkih napada trenutak kada se u tuzi okupljaju svi Amerikanci, kako bi obilježili 'dan koji je počeo kao i svi ostali, a završio kao niti jedan do tada'. "Okupili smo se danas kao Newyorčani, kao Amerikanci, kao građani svijeta, kako bi se sjetili nevinih ljudi iz ukupno 95 zemalja koji su prije sedam godina zajedno otišli u smrt" - rekao je Michael Bloomberg.

Predsjednik Bush i prva dama SAD Laura Bush sudjelovali su jutros na komemoraciji na travnjaku Bijele kuće, gdje je također minutom šutnje odana počast žrtvama terorističkih napada od prije sedam godina. Nakon toga, predsjednik je bio na komemoraciji kod Ministarstva obrane, u čiju se zgradu obrušio također jedan od otetih aviona. Pri tome su poginula 184 zaposlenika Ministarstva obrane – kojima je danas u blizini Pentagona otkriven spomenik.

Komemoracija je održana i u mjestu Shankville u Pennsylvaniji, gdje se srušio četvrti oteti zrakoplov. U njemu je poginulo oko 40 putnika, koji su pokušali svladati otmičare i pri tome spriječili da se avion obruši na jednu od lokaciju u glavnom gradu SAD. Na komemoraciji u Pennsylvaniji bio je nazočan i republikanski predsjednički kandidat, senator John McCain.

Nakon toga, otputovao je u New York, gdje mu se na komemoraciji pridružio senator Barack Obama, njegov protivnik iz Demokratske stranke. Dvojica su političara na 24 sata obustavili predizbornu kampanju, a večeras će zajedno nastupiti na sveučilištu Columbia, na forumu o volonterskom radu u dobrotvorne svrhe.

Večeras će nebo nad Manhattanom – kao i prošlih godina – obasjavati dva laserska svjetlosna stupa, obilježavajući konture nebodera-blizanaca.

XS
SM
MD
LG