Linkovi

Svjetski državnici iskazuju podršku Sjedinjenim Državama i ratu protiv globalnog terorizma


Sedmu godišnjica terorističkih napada na Ameriku obilježili su i svjetski državnici – od Londona do Moskve – izražavajući solidarnost sa Sjedinjenim Državama.

Britanski premijer Gordon Brown telefonski je razgovarao s predsjednikom Georgeom Bushom, rekavši da su 'Britanci u ovom trenutku s Amerikancima, u mislima i molitvama'.

U predsjedničkoj palači u Rimu, minutu šutnje predvodio je talijanski predsjednik Giorgio Napolitano.

Memorijalna služba u spomen žrtvama u Washingtonu, New Yorku i Penssylvaniji održana je i u Katedrali Svete Katarine u Moskvi.

Britanski premijer i talijanski predsjednik izrazili su stajalište svojih država da globalni terorizam mora biti dokrajčen. Ruski predsjednik Dimitrij Medvjedev izjavio je da je njegova zemlja sa Sjedinjenim Državama spremna koordinirati protu-terorističke akcije.

Komemoracija žrtvama održana je i u američkoj bazi Bagram u Afganistanu. General Robert Cone rekao je okupljenim vojnicima i časnicima da su teroristički napadi poput onih u New Yorku, Washingtonu, Madridu i Londonu 'podsjetnik da terorizam i dalje predstavlja prijetnju čitavom svijetu'.

Predsjednik Afganistana Hamid Karzai izjavio je povodom godišnjice terorističkih napada na Ameriku da je njegova zemlja u proteklih sedam godina napredovala, zahvaljujući naporima koalicijskih snaga u njegovoj zemlji te vojnoj misiji NATO saveza.

No, Karzai je upozorio da njegov narod i dalje trpi, te da Afganistanci i danas pogibaju u terorističkim napadima.

XS
SM
MD
LG