Linkovi

Prvi dan Nacionalne konvencije Demokratske stranke kulminirao govorima Edwarda Kennedyja i Michelle Obama


Jučer je započela četverodnevna Nacionalna konvencija američke Demokratske stranke u Denveru na čijem će kraju Barack Obama biti nominiran kao stranački predsjednički kandidat. Prvu večer skupu su se obratili, između ostalih, demokratski senator Edward Kennedy i predsjedateljica Zastupničkog doma Nancy Pelosi, a glavni govor večeri održala je Obamina supruga Michelle.

Prije obraćanja Edwarda Kennedyja Konvenciji, prikazan je video u kojem se odaje počast ovom senatoru iz Massachusettsa za njegovu ulogu u promicanju građanskih prava u Sjedinjenim Državama. Senator Kennedy, nad kojim je prije tri mjeseca izvršena složena operacija mozga, rekao je delegatima kako ne bi ni pod kakvim uvjetima propustio priliku da nazoči skupu koji će nominirati Baracka Obamu.

Edward Kennedy: Došao sam ovdje večeras da stanem uz vas kako bismo izmijenili Ameriku, kako bismo obnovili nadu u njenu budućnost, kako bismo se uzdigli do naših najboljih ideala i izabrali Baracka Obamu za sljedećeg predsjednika Sjedinjenih Država.

Predsjedateljica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi u svom je obraćanju delegatima kritizirala Obaminog republikanskog suparnika Johna McCaina po cijelom spektru pitanja – od zdravstvene zaštite do rata u Iraku. Rekla je da je o ovim pitanjima kandidat njene stranke Obama u pravu, a McCain u krivu. Gospođa Pelosi nazvala je senatora Obamu "novim čelnikom za naše doba".

Posljednji govor na konvenciji sinoć održala je Michelle Obama koja je u opisu svog supruga koristila mješavinu osobnog i političkog pristupa.

Michaelle Obama: Barack Obama kojeg poznajem danas isti je čovjek u kojeg sam se zaljubila prije 19 godina. Isti onaj čovjek koji me je prije deset godina doveo kući s našom tek rođenom kćeri iz bolnice, vozeći polako i nervozno i znatiželjno promatrajući nas dvije u retrovizoru.

Nakon njenog govora skupu u Denveru se nakratko, uz pomoć video-linka, obratio i Barack Obama koji se nalazi u Kansas Cityju. Inače, Nacionalna konvencija Demokratske stranke kulminirat će u četvrtak govorom u kojem će senator Obama prihvatiti predsjedničku nominaciju. Posljednje ankete pokazuju da su uoči početka konvencije Barack Obama i John McCain bili gotovo izjednačeni po popularnosti među glasačima – obojica su imala podršku od otprilike 47 posto među biračkim tijelom. Republikanska konvencija održava se sljedeći tjedan u Minneapolisu-St.Paulu.

XS
SM
MD
LG