Linkovi

Zaštita naftovoda od Azerbejdžana do Turske - američki strateški interes u Gruziji


Kroz Gruziju, koja nema vlastite nafte, prolazi naftovod dug 1760 kilometara, kojim se azarbejdžanska nafta prebacuje preko Crnog mora do Turske te dalje na Zapad.

Američki je strateški interes zaštiti taj naftovod – napominju analitičari. Izgradnju naftovoda predvodila je korporacija je British Petroleum uz potporu američke vlade.

Gruzijska vlada i vlada susjednog Azerbejdžana smatraju naftovod od Bakua u Azerbejdžanu do turske luke Ceyhan, vrlo važnim za njihov gospodarski napredak.

Zanimljivo je da je Rusija svojedobno predložila izgradnju alternativnog pravca, kroz vlastiti teritorij. Prilikom završetka radova na dijelu naftovoda koji spaja Gruziju i Azerbejdžan, gruzijski predsjednik Mihail Saalikašvili je rekao da su "…neke snage pokušale zaustaviti cijeli projekt, ali da u tome nisu uspjele". "Ovaj naftovod je najvažniji korak prema neovisnosti Gruzije i Azerbejdžana" - izjavio je tada gruzijski predsjednik.

Izgradnja naftovoda je koštala tri milijarde i 400 milijuna dolara i u ovoj je godini počeo raditi punom snagom. Na njega otpada nešto više od jedan posto globalne opskrbe naftom. To je drugi po dužini svjetski naftovod kojim se dnevno prebacuje milijun barela nafte iz Bakua do mediteranskog dijela turske obale, odakle se tankerima razvozi do krajnjih potrošača. Naftovod, u gruzijskom dijelu, udaljen je od Južne Osetije samo 55 kilometara, a prolazi i blizu Abhazije - druge odmetničke regije unutar Gruzije.

Svrha naftovoda od Azerbejdžana do Turske preko Gruzije je izbjeći ovisnost zapadnih zemalja od nafte sa Srednjeg istoka i Rusije. Rusija se protivila njegovoj izgradnji.

XS
SM
MD
LG