Linkovi

Gruzija nudi Rusiji pregovore o prekidu vatre


Gruzija je svojim snagama u odmetnutoj regiji Južnoj Osetiji naredila prekid vatre te je ponudila trenutno otpočinjanje pregovora s Rusijom oko primirja. Gruzijsko ministarstvo obrane priopćilo je da je predsjednik Mikhail Saakashvili naredio prekid vatre te da je to poruka upućena ruskoj strani.

Ruska izvještajna agencija Interfax javlja da je rusko veleposlanstvo u Tbilisiju zaprimilo ponudu o prekidu vatre no prenose se izvori prema kojima gruzijsko topništvo nastavlja bombardirati ruske položaje.

Ranije danas gruzijske su snage objavile povlačenje iz Južne Osetije nakon četiri dana žestokih udara ruske vojske. Čelnik gruzijskog Vijeća za sigurnost priopćio je da su gruzijske postrojbe zauzele položaje izvan Južne Osetije. S ruske strane još nema odgovora na gruzijske poteze. Rusija je uputila desetak tisuća vojnika u Gruziju kako bi spriječila Tbilisi u preuzimanju kontrole nad Južnom Osetijom čijih su 70 posto građana ruski državljani.

U međuvremenu, javljeno je da su ruski borbeni brodovi blokirali gruzijsku obalu Crnog mora kako bi spriječili dopremu vojne opreme i streljiva morskim putem. Prema ruskim izvješćima glavni brodovi ruske crnomorske flote usidrili su se u obližnoj ruskoj luci Novorosijsk. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastaje se danas četvrti put u četiri dana na konzultacijama oko ove krize.

XS
SM
MD
LG