Linkovi

Skupina G7 poziva Rusiju da poštuje teritorijalni integritet Gruzije; obustavi napad


Predsjednik Gruzije Mihail Saakashvili tvrdi da je potpisao sporazum o prekidu vatre s Rusijom, koji je predložila Europska unija.

Dokument s potpisom gruzijskog predsjednika sada u Moskvu nose francuski i finski ministri vanjskih poslova, Bernard Kouchner i Alexander Stubb.

Američko Državno tajništvo priopćilo je da su danas o situaciji na Kavkazu telefonski razgovarali šefovi diplomacija skupine G7, koja okuplja najveće industrijske zemlje Zapada. Ova je međunarodna grupacija pozvala Rusiju da poštuje teritorijalni integritet Gruzije i da obustavi napad na tu zemlju. Isto je Moskvi poručila i Europska komisija.

U intervjuu za američku televiziju, zamjenik ruskog premijera Sergej Ivanov izjavio je da će Moskva dokument o prekidu vatre potpisati jedino ako se Gruzija obaveže da nikad neće koristiti silu protiv separatističkih regija Južne Osetije i Abhazije.

Vlada Gruzije javlja da je ruska vojska u njezinoj zemlji otvorila svoj drugi front, šaljući svoje oklopne snage i izvan teritorija separatističkih regija Osetije i Abhazije. Gruzijska vlada tvrdi da je ruski cilj osvojiti jednu vojnu bazu 40 kilometara od Abhazije, na zapadu zemlje u blizini crnomorske obale.

Moskva je danas Gruziji poslala ultimatum prema kojem bi se oko tisuću i 500 gruzijskih vojnika na granici s Abhazijom trebalo povući sa svojih položaja. Gruzija je odbacila ovaj ruski zahtjev – nakon što je Moskva jučer najavila da će u Abhaziju poslati oko devet tisuća svojih vojnika.

Gruzijski predsjednik Mihail Saakashvili tvrdi da Rusija želi okupirati cijelu zemlju. Šef gruzijske diplomacije sutra će se u Briselu sastati s predstavnicima NATO saveza.

XS
SM
MD
LG