Linkovi

'Opasna eskalacija' nasilja prijeti miru u čitavoj regiji, upozorava predsjednik Bush


Predsjednik George Bush kaže da ruski napadi na Gruziju izvan ratne zone u Južnoj Osetiji označavaju 'opasnu eskalaciju' sukoba. Takvi su napadi, rekao je američki predsjednik, prijetnja miru u čitavoj regiji. On je pozvao Rusiju da okonča bombardiranja, te rekao da teritorijalni integritet Gruzije treba biti poštivan.

Glasnogovornik Bijele kuće kaže da je gospodin Bush ponovio stav Sjedinjenih Država i u subotnjim razgovorima s gruzijskim predsjednikom Mikhailom Saakashvilijem i ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvjedevim.

Sjedinjene Države, Europska unija i Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi šalju izaslanstva u Gruziju u nadi da će osigurati prekid vatre.

Prema izvješćima, u gruzijskoj odmetnutoj pokrajini Južnoj Osetiji i u subotu su se vodile žestoke borbe, drugi dan za redom, dok su ruski borbeni zrakoplovi vršili nove zračne udare na gruzijske vojne ciljeve. Gruzijske snage su se borile protiv separatista u glavnom gradu Južne Osetije Tsinvaliju, čijim su se ulicama kretali ruski tenkovi i oklopna prijevozna vozila. Očevici kažu da je grad razoren, a na ulicama leže leševi. Predsjednik Gruzije Mikhail Saakashvili kaže da gruzijske snage potpuno kontroliraju Tsinvali.

Borbe su se proširile i na drugu odmetnutu regiju Gruzije – Abhaziju. Dužnosnici izvješćuju da su ruski borbeni zrakoplovi gađali ciljeve u Abhaziji, gdje separatistički vođe kažu da se bore da istjeraju gruzijske postrojbe iz regije.

Gruzijski dužnosnici optužuju Rusiju za zračne udare protiv gruzijskih vojnih baza blizu glavnog grada Tbilisija, kao i za bombardiranje crnomorskog lučkog grada Potija u kojemu se nalaze ključni naftovodni terminali.

Gruzija kaže da će možda zatražiti međunarodnu vojnu pomoć.

Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglica, UNHCR, izvješćuje da su tisuće ljudi pobjegle iz Južne Osetije pred borbama. Mnogi su otišli u rusku regiju Sjeverna Osetija-Alanija, dok su drugi potražili spas u drugim područjima Gruzije.
XS
SM
MD
LG