Linkovi

Eagleburger o Karadžiću: 'Bijednik koji je zaslužio kaznu'


U intervjuu Glasu Amerike, bivši američki državni tajnik i bivši američki veleposlanik u SFRJ Lawrence Eagleburger je prokomentirao uhićenje Radovana Karadžića.

Lawrence Eagleburger: "To je velik korak naprijed; trebalo ga je učiniti već odavno. On je bijednik, odgovoran za mnoge smrti i za nestabilnost u i oko Srbije. On je to i zaslužio. On je jedan od zadnjih iz stvarno očajne skupine ljudi … Nakon smrti Miloševića, on je možda osoba koja najviše zaslužuje da bude kažnjena."

Glas Amerike: Zašto je trebalo tako dugo da ga se uhvati?

Lawrence Eagleburger: "Mogu samo nagađati, ne mogu biti siguran … Prvo, vjerujem da izvjestan broj srbijanskih dužnosnika i vojnih čelnika nije bio voljan uhititi ga. Mislim da su znali – barem u prvim godinama – gdje se nalazi, ali to su bili zadnji od nacionalista sa snovima o Velikoj Srbiji. Kako je prolazilo vrijeme, vlasti su postajale sve manje povezane s tim krugovima, dok, na koncu, nije došao trenutak kada su oni koji odlučuju zaključili da je vrijeme da se na priču o Karadžiću stavi točka. Karadžićevo će hvatanje u velikoj mjeri utjecati na način na koji će međunarodna zajednica tretirati Srbiju."

XS
SM
MD
LG