Linkovi

Karadžićevo uhićenje na naslovnicama američkih listova


New York Times na svojoj naslovnici podsjeća na ulogu Radovana Karadžića u ratu u Bosni i Hercegovini i ratnim zločinima zbog čega ga američki mediji nazivaju "mesarom iz Bosne". Između ostaloga New York Times navodi da su srbijanske vlasti pojačale osiguranje Suda za ratne zločine u Beogradu gdje se nalazi Karadžić. Oko 50-tak nacionalista koji su se okupili pred Sudom skandirali su predsjedniku Srbije Borisu Tadić da spasi zemlju tako što će se ubiti. Srbijanske vlasti, piše Times, razmjestile su dodatne policijske snage oko zgrade američkog veleposlanstva koju su nasilni prosvjednici zapalili u veljači kad su protestirali proglašenje neovisnosti Kosova. Dnevnik iz New Yorka donosi i niz reakcija na uhićenje. Tako se prenosi izjava Nataše Kandić, direktorice Centra za humanitarno pravo iz Beograda. "Još uvijek sam u šoku. Ovo je povijesna vijest. Nitko više nije vjerovao da je ovo moguće. Bila sam sigurna da je Karadžić pod zaštitom crkve", rekla je gospođa Kandić. Richard Dicker, direktor Human Rights Watcha, nazvao je Karadžićevo uhićenje povijesnim događajem. "Na ovaj način dugačka ruka zakona postala je još duža i jača", kazao je Dicker.

O Karadžićevom uhićenju Washington Post također izvještava na naslovnici. Između ostaloga izvještava se da pojedinosti uhićenja nisu poznate. "Ne zna se je li do toga došlo zbog nekog iznenadnog otkrića ili su se političke okolnosti konačno poklopile u Srbiji gdje mnogi ljudi vide Karadžića kao junaka koji je branio Srbe od užasnih masakra balkanskih suparnika", navodi Washington Post koji procjenjuje da će se vlada predsjednika Tadića sigurno naći pod pojačanim pritiskom, ali istodobno i ukloniti veliku zapreku mogućem ulasku Srbije u Europsku uniju. Pozivajući se na srbijanske dužnosnike Post javlja da je Karadžić već neko vrijeme bio praćen nakon dojave jedne strane obavještajne agencije.

Najtiražniji američki dnevnik USA Today prenosi agencijsko izvješće o uhićenju Radovana Karadžića. U tom izvješću prenosi se izjava Ljiljane Karadžić koja je kazala da je o uhićenju svog supruga doznala od njihove kćeri. "Čim je telefon zazvonio, znala sam da je nešto loše. Šokirana sam. Zbunjena. Sada barem znam da je živ", rekla je. Ukoliko Karadžić bude izručen Haškom sudu, on će biti 44-ti Srbin koji je završio u Tribunalu, podsjeća Associated Press kojeg prenosti USA Today.

XS
SM
MD
LG