Linkovi

Holbrooke: 'Radovan Karadžić odgovoran za ubojstvo 300 tisuća ljudi'


Uhićenje Radovana Karadžića jučer je komentirao i bivši podtajnik američkog Državnog tajništva Richard Holbrooke, kojeg se promatra kao tvorca Daytonskog sporazuma i općenito autoritetom za američku politiku prema Balkanu.

Richard Holbrooke bio je glavni čovjek Državnog tajništva za politiku prema državama nastalim nakon raspada bivše Jugoslavije. Uz česte posjete regiji i razgovore s predsjednicima Tuđmanom, Miloševićem i Izetbegovićem, Holbrookeova ekipa imala je i jedan susret s bivšim čelnikom bosanskih Srba, kojeg se tvorac Daytonskog sporazuma sinoć prisjetio.

Richard Holbrooke: Proveo sam samo jednu užasnu noć s Karadžićem i Mladićem. Mi smo ih bombardirali. Milošević me pitao 'hoćete li se susresti s Karadžićem i Mladićem?'. Znali smo da će se to morati dogoditi. Odlučili smo se da idemo. General Wesley Clark tad je bio moj vojni pomoćnik, a Chris Hill je bio moj politički zamjenik. Njih dvojica su, svaki za sebe, odlučili da će se rukovati s Karadžićem i Mladićem. Ja sam odbio. Karadžić je odgovoran za ubojstvo 300 tisuća ljudi. Bez Radovana Karadžića to se ne bi dogodilo.

Mnoge poznavatelje političke situacije u regiji čudi da je Karadžić uspijevao izmicati pravdi duže od 12 godina. Richard Holbrooke smatra da je za to odgovorno nekoliko čimbenika.

Richard Holbrooke:Izvorni propust da se uhiti Karadžić treba pripisati NATO savezu tijekom 1995. i 1996. godine kad ga se lako moglo locirati. NATO nije uložio u to dosta truda. I taj se neuspjeh nastavljao. Mladić je još uvijek u bijegu jer ga je štitila jugoslavenska vojska. Međutim, Karadžić je po mom mišljenju gori od Miloševića i od generala Mladića. On je bio intelektualni vođa.

S Karadžićem u pritvoru postavljaju se brojna pitanja, međutim, Richard Holbrooke smatra da je najbitnija odluka o njegovom eventualnom izručenju pred suce Tribunala za ratne zločine u den Haagu.

Richard Holbrooke: Večeras je pitanje za Srbiju hoće li ga predati u den Haag kao što su to učinili s Miloševićem ili će mu suditi u Srbiji, što bi bilo veliko političko pitanje.Osobno bih volio da završi u den Haagu, jer ako tamo ode, više nikad neće izići na slobodu. Drugo pitanje jest kakav će to efekt imati u regiji. Taj tip je bio svojevrsni Robin Hood za bosanske Srbe. Njegovo uklanjanje s pozornice enormno će pomoći u stvaranju stabilnosti. Nije ovdje riječ o nekim davnim događajima, to su tekući događaji od enormne povijesne važnosti.

Bivši podtajnik američkog Državnog tajništva Richard Holbrooke danas radi u privatnom sektoru, međutim, mnogi vjeruju da će biti na popisu potencijalnih kandidata za mjesto državnog tajnika, ukoliko demokratski predsjednički kandidat


Barack Obama postane predsjednik.

XS
SM
MD
LG