Linkovi

Brammertz nazvao Karadžićevo uhićenje prekretnicom i vrlo važnim danom za njegove žrtve


U Srbiji snage sigurnosti uhitile su Radovana Karadžića i prebacile u pritvor Srbijanskog suda za ratne zločine u Beogradu, gdje će čekati na eventualno izručenje Tribunalu za ratne zločine u den Haagu. Srbijanski mediji javljaju da se Karadžić skrivao po manastirima i spiljama, često prerušen u svećenika i da je obrijao svoju glasovitu bujnu sijedu kosu.

Glavni tužitelj haaškog Tribunala Serge Brammertz čestitao je srbijanskim vlastima. On je nazvao ovo uhićenje prekretnicom i vrlo važnim danom za Karadžićeve žrtve. Brammertz je dodao kako ovo uhićenje pokazuje da nitko nije iznad zakona. Uhićenje pozdravlja i Europska unija, koja je to postavila kao vodeći uvjet za eventualno srbijansko pristupanje.

Glavni čovjek unije za vanjsku politiku Javier Solana nazvao je uhićenje odličnom viješću, rekavši kako Karadžić treba ići u den Haag. Dodao je da je nova vlada u Beogradu spremna na suradnju s Europskom unijom i drugim međunarodnim institucijama. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon nazvao je ovo uhićenje povijesnim trenutkom koje je približilo Tribunal okončanju svog posla.

U Sarajevu su sinoć mase Bošnjaka izišle na ulicu da proslave vijest o Karadžićevom uhićenju. Policija je brzo razmještena na gradskim ulicama kako bi spriječila sukobe s nacionalistima bosanskim Srbima od kojih još mnogi promatraju Karadžića kao junaka. U prvim reakcijama rođaci i diplomati koji su poznavali Karadžića opisuju ga na različite načine – neki ga nazivaju pjesnikom koji je volio prirodu, drugi kažu da je bio opsjednut nasiljem i da je želio Srbiju očistiti od svih ne-Srba. U početku političke karijere Karadžić – inače liječnik po zanimanju – je radio za proekološku Stranku Zelenih, a 1990. godine osnovao je Srpsku demokratsku stranku u Bosni i Hercegovini.

Dosad je na haaškom Tribunalu podignuta optužnica protiv 160 osoba od kojih je 56 pravomoćno osuđeno. Trenutno se na Tribunalu vode procesi protiv 37 optuženika.

XS
SM
MD
LG