Linkovi

Barack Obama - jedna američka priča


Nakon što je prikupio dovoljan broj delegata za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke senator Barack Obama je napravio veliki korak prema tome da postane prvi američki predsjednik afričkog podrijetla.

Svojim se pristašama obratio sinoć nakon što su bili proglašeni rezultati izbora u South Dakoti i Montani iz St. Paula u Minnesoti, mjestu na kojem će se u rujnu održati Nacionalna konvencija Republikanske stranke. "Večeras obilježavamo kraj jednog povijesnog puta i početak drugoga, puta koji će donijeti nove i bolje dane Americi. Zbog vas večeras stojim ovdje i kažem da ću biti demokratski kandidat za predsjednika Sjedinjenih Država" - rekao je senator iz Illinoisa.

Barack Obama rođen je na Havajima 1961. godine, kao sin oca Kenijca i majke Amerikanke iz Kansasa. Proveo je dio djetinjstva u Indoneziji, a poslije je pohađao Sveučilište Columbia u New Yorku i pravni fakultet Sveučilišta Harvard u Bostonu.

Njegova sestra Maya Soetoro Ng kaže kako Obamino životno iskustvo čini njegovu kandidaturu "izvrsnom prilikom" za Ameriku: "Imati nekog tko je pošten, tko vjerno poštuje Ustav, tko ne samo da štuje kulture koje postoje unutar Sjeidnjenih Država, već i one širom svijeta."

Politička karijera senatora Obame oblikovana je godinama aktivističkog rada u njegovoj zajednici u Chicagu i službom u Senatu savezne države Illinois čiji je bio član. Obama je u američki Senat izabran 2004, iste godine kad je održao jedan od glavnih govora na Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke.

"Stojim ovdje znajući da je moja životna priča dio šire američke priče, da dugujem svima koji su ovdje došli, i da ni u jednoj drugoj zemlji na svijetu moja priča ne bi bila moguća" - rekao jena nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke, 2004. godine, Barack Obama.

Ovaj govor senatora je Obamu učinio poznatim na nacionalnoj razini. Taj je govor predstavljao svojevrsni temelj njegove predsjedničke nominacije. I to- kako je rekao politički analitičar Larry Sabato, "u sjeni starog Capitola u Springfieldu, Illinois, gdje je Lincoln jednom pozvao podijeljenu kuću da zajedno ustane". Barack Obama je naime svoju predsjedničku kandidaturu objavio u siječnju prošle godine, u glavnom gradu savezne države Illinois.

Politički analitičar sa Sveučilišta Virginije Larry Sabato objašnjava da je Obama "u stanju zbližiti s pojedincima kao i sa mnoštvom kao cjelinom": "Energija koja dolazi s njegovim mladalačkim entuzijazmom veliki je plus. To je uistinu situacija kao s Johnom Kennedyjem šezdesetih godina. To mu daje stvarnu šansu" - kaže ovaj stručnjak koji predaje na Sveučilištu Virginije.

Kao i mnogi drugi demokrati, senator Obama se protivi ratu u Iraku i zalaže se za uspostavljanje vremenskog okvira za povlačenje američkih vojnika iz te zemlje. "Ne postoji vojno rješenje za Irak. Nikad nije ni postojalo. Najbolji način da se zaštitimo i primoramo iračke čelnike da okončaju svoj građanski rat jest da odmah počnemo povlačiti svoje borbene jedinice. Ne za šest mjeseci, već sad" - rekao je na nedavnom predizbornom skupu Barack Obama.

Stručnjaci kaže da je Obama najznačajniji predsjednički kandidat afričkog podrijetla u američkoj povijesti. John Fortier iz Instituta American Enterprise kaže: "Neki brinu da će kandidat afričkog podrijetla još uvijek imati problema da pobjedi u Americi na općim izborima za predsjednika. Mislim da postoje određene zabrinutosti u tom smislu, međutim, Amerika je otišla vrlo daleko u tom smjeru, a ankete ukazuju da bi većina ljudi prihvatila predsjednika crnca."

Multi-kulturalno podrijetlo Baracka Obame i njegova sposobnost da ostvari dobar kontakt s glasačima učinila ga je jedinstvenim kandidatom u povijesti američkog predsjedništva.

Posljednja anketa koju su proveli list USA Today i tvrtka Gallup pokazuje da kad bi se izbori održali danas, Barack Obama bi pobijedio senatora Johna McCaina u omjeru 47 naprama 44 posto.

XS
SM
MD
LG