Linkovi

Špijuni u najam: tajni svijet obavještajnog 'outsourcinga'


Privatne kompanije sve više sklapaju ugovore o preuzimanju poslova koje su u prošlosti obavljale američke obavještajne agencije i uposlenici vlade. Danas korporacije poput Booz Allen Hamilton, Lockheed Martin i IBM za honorar vode špijunske mreže iz američkih veleposlanstava u svijetu, rade na obavještajnim analizama, tajnim operacijama, elektronskom praćenju i prisluškivanju i ispitivanju neprijateljskih vojnika. Dakle, stvari koje su nekad radile isključivo Središnja obavještajna agencija CIA, Nacionalna agencija za sigurnost NSA ili Pentagon. Novinar Tim Shorrock upravo je o ovom trendu objavio knjigu pod naslovom Špijuni u najam: tajni svijet obavještajnog 'outsourcinga'. .

Špijuni u najam je knjiga koja pokušava iscrtati novi teren američkog obavještajnog zemljovida na kojem je eksplozija obavještajnih poslova po ugovoru zaprijetila da zaguši svaku mogućnost neovisne kontrole. Tim Shorrock istražuje u svojoj knjizi tko od toga ima koristi, tko to plaća i zašto je sve to važno za Amerikance.

Outsourcing je otišao tako daleko, kaže autor, da sad kontraktori sudjeluju i u pisanju 'Dnevnih obavještajnih sažetaka za predsjednika' i tzv. 'Matrici dnevnih tekućih prijetnji', što su dva vrlo tajna i osjetljiva dokumenta. "Riječ je o dva vrlo povjerljiva dokumenata klasificirana kao 'top secret'. Svaka kompanija koja je angažirana na tumačenju signala i informacija koje Nacionalna agencija za sigurnost prikupi ili bilo koji drugi kontraktor koji radi za CIA-u, obavljat će analize na temelju informacija prikupljenih od različitih izvora i agenata diljem svijeta i pisat će izvješća koja će biti proslijeđena kroz zapovjedni lanac do osoba na najvišim položajima u američkoj administraciji i obavještajnoj zajednici. U knjizi citiram jedan izvor koji je rekao da bi Dnevni obavještajni sažeci za predsjednika trebali izgledati kao NASCAR-ova utrka automobila sa zaštitnim znacima korporacija sponzora".

U svojoj knjizi Tim Shorrock također pokušava baciti i svjetlo na tzv. "obavještajnu zajednicu u sjeni", koju čine bivši visoki obavještajni dužnosnici uposleni u privatnim kompanijama koje obavljaju špijunske zadatke, poput bivših direktora CIA-e Georgea Teneta i Jamesa Woolseya. Autor prati i uspon Michaela McConnela, krovnog direktora svih američkih obavještajnih službi, od vremena kad se nalazio na čelnom položaju Nacionalne agencije za sigurnost NSA, nakon čega je postao jedan od visokih rukovodioca konzultantske tvrtke Booz Allen Hamilton, a nakon čega se opet vratio u državnu službu, preuzevši čelni položaj u američkoj obavještajnoj zajednici.

Međutim, kaže Shorrock, ovakva interakcija između privatnih biznisa i vladinih agencija izaziva i određene zabrinutosti u Washingtonu. "Mislim da najveća zabrinutost, jedna o kojoj se sad govori u Kongresu i o kojoj se govorilo proteklih godinu i pol dana, proizlazi iz angažiranja kontraktora u vrlo osjetljivim operacijama kao što je ispitivanje neprijateljskih zarobljenika. Ja sam počeo o tome izvještavati i potom istraživati materijal za knjigu odmah nakon skandala sa zatvorom Abu Ghraib. Ustanovio sam da su privatni kontraktori korišteni ne samo za ispitivanje tamošnjih zatvorenika, već da su sudjelovali i u zlostavljanjima. I mislim da najviše zabrinutosti proizlazi iz ovakvih primjera, odnosno da se ovakvi zadaci povjeravaju privatnim kompanijama koje to rade za profit".

Shorrock temelji svoju knjigu na brojnim interviewima s ključnim osobama obavještajno-industrijskog kompleksa, mnoštvom javnih dokumenata s financijskim detaljima kompanija kontraktora i praćenjem njihovih konferencija. Mnogi vjeruju da je riječ o djelu koje po prvi put čitatelju nudi pogled iza kulisa u novi način špijuniranja. Knjigu Tima Shorrocka Špijuni u najam: tajni svijet obavještajnog 'outsourcinga' objavila je izdavačka kuća Simon and Schuster iz New Yorka.

XS
SM
MD
LG