Linkovi

Dan odluke?


Vodeći demokrat za predsjedničku nominaciju Barack Obama ovog tjedna mogao bi se proglasiti pobjednikom u dugačkoj izbornoj utrci i postati prvi crnački predsjednički kandidat neke od dvije glavne američke stranke. Pred današnje izbore u Montani i Južnoj Dakoti, senatoru Obami potrebno je još svega 45 delegata za osiguravanje predsjedničke nominacije Demokratske stranke. No njegova suparnica Hillary Clinton nastavlja borbu do kraja, te je sa svojim suprugom i kćerkom vodila kampanju u Južnoj Dakoti.

Senator Obama održao je izborni skup u mjestu Troy u Michiganu, važnoj saveznoj državi za predsjedničke izbore u studenome. Obama je poručio svojim pristašama da je utrka Demokratske stranke bila dugačka i teška.

"Ušao sam u utrku za predsjednika još prije 15 mjeseci. To je dugačko vrijeme. To znači da su od moje objave da se nadmećem za predsjednika rođene brojne bebe koje danas hodaju i govore."

Pred posljednje stranačke izbore demokrata – danas u Južnoj Dakoti i Montani – Obama je rekao da razumije zašto je dugačka kampanja navela mnoge građane da se pitaju hoće li pristaše Hillary Clinton podržati Obamu na predsjedničkim izborima protiv republikanca Johna McCaina.

"Senatorica Clinton vodila je nevjerojatnu kampanju. Ona je izuzetna dužnosnica i nas dvoje ćemo zajedno raditi u studenome."

Obama nije pojasnio što znači "zajedno raditi". Već neko vrijeme postoje nagađanja hoće li Obama izabrati Clinton za dopredsjedničkog kandidata no oboje senatora izjavilo je da je prerano razgovarati o dopredsjedničkom mjestu.

Unatoč uvjerljivoj pobjedi u nedjelju u Portoriku, Hillary Clinton se nalazi pod sve većim pritiskom stranačkih čelnika da prizna poraz nakon današnjih izbora.

XS
SM
MD
LG