Linkovi

Izbori u New Hampshireu - dva izuzetna politička 'Comebacka'


Rezultati primarnih predsjedničkih izbora u američkoj saveznoj državi New Hampshire kazuju priču o dva izuzetna politička "comebacka" – demokratske senatorice Hillary Clinton i republikanskog senatora Johna McCaina. S pogledom uperenim prema Nevadi i South Carolini, gdje se održavaju sljedeći stranački izbori, mnogi analitičari primjećuju da je predsjednička utrka s obje strane još uvijek prilično otvorena.

Neočekivana pobjeda Hillary Clinton u New Hampshireu izazvala je blagi potres u demokratskoj predsjedničkoj utrci i zapanjila novinare i analitičare koji su predviđali laganu pobjedu senatora Baracka Obame. Iznenadni efekt ove njene pobjede najvjerojatnije će usporiti politički zamah senatora Obame, koji je ostvario pobijedivši prošli tjedan na izborim odborima u Iowi. Ovi bi rezultati također mogli postaviti scenu za dugotrajnu nominacijsku bitku između Hillary Clinton i Baracka Obame koja bi se mogla produžiti do 5. veljače, odnosno tzv. super-utorka, kad više od 20 saveznih država održava primarne izbore.

Senatorica Clinton je u New Hampshireu poručila svojim pristašama da će ostati u bitci do samog kraja. " Vratili smo se natrag u utrku jer ste vi poslali jasnu i glasnu poruku. Želite da ova kampanja bude o vašim problemima, jer toliko je toga na kocki za našu zemlju".

Nade senatorice Clinton su oživjele u New Hampshireu nakon poraznih rezultata u Iowi gdje je bivša prva američka dama stigla na cilj tek treća – iza Baracka Obame i bivšeg senatora iz North Caroline Johna Edwardsa. U New Hampshireu Edwards je bio treći sa znatno manje glasova od prvo dvoje kandidata. Obama se sa svoje strane nadao da će protutnjiti kroz Iowu i New Hampshire i preuzeti položaj neospornog vodećeg kandidata Demokratske stranke. Umjesto toga, Obama je sad sučeljen s dugotrajnom bitkom s Hillary Clinton na stranačkim izborima u drugim državama gdje će se odabrati kandidati koji će se natjecati na predsjedničkim izborima u studenome.

Obama je pokušao utješiti razočarane pristaše nakon što su objavljeni rezultati u New Hampshireu. "Sjećat ćemo se da se nešto događalo u Americi; da nismo toliko podijeljeni koliko to naša politika pokazuje, da smo jedan narod; mi smo jedna zemlja i zajedno ćemo započeti sljedeće veliko poglavlje američke priče koja će odzvanjati od obale do obale, od oceana do oceana. Mi to možemo. Hvala, New Hampshire!"

Na republikanskoj strani predsjednička utrka nakon New Hampshirea izgleda još neizvjesnijom. Senator iz Arizone John McCain uskrsnuo je svoje predsjedničke aspiracije uvjerljivom pobjedom nad bivšim guvernerom Massachusettsa Mittom Romneyem. Prije šest mjesec McCain je praktički bio otpisan nakon što je potonuo u anketama javnog mnijenja i iscrpio fondove za financiranje kampanje.

Međutim, kaže kako nikad nije sumnjao u podršku svojih pristaša u New Hamspireu. "Razgovarao sam s ljudima New Hamsphirea. Diskutirao sam s vama. Slušao sam vas. Odgovarao sam na vaša pitanja. Ponekad sam se i svađao s vama. Ali uvijek sam vam govorio istinu, onako kako je ja vidim, a vi ste mi ukazali veliku čast slušajući me. Hvala, New Hampshire!"

Romney sad polaže svoje predsjedničke nade u Michigan, saveznu državu u kojoj je odrastao i u kojoj je njegov pokojni otac George Romney jednom bio guverner. "Borit ću se po cijeloj zemlji – u Michiganu, South Carolini, Floridi i Nevadi i drugim državama nakon toga".

Mike Huckabee se također nada da će povećati svoje predsjedničke izgleda na primarnim izborima u South Carolini 19. siječnja. "Vaša pomoć pomaže nam da nastavimo dalje, i neće proći dugo dok ne osiguramo ovu nominaciju i potom ulazak u Bijelu kuću, a potom ćemo voditi Ameriku. Hvala vam, ljudi. Bog vas blagoslovio".

Ono što je postalo jasno nakon New Hamsphirea jest da će se bitke za nominaciju od države do države voditi još tjednima. Demokrati će svoju nacionalnu konvenciju održati krajem kolovoza, a republikanci početkom rujna. Kao i uvijek, američki predsjednički izbori održat će se prvi utorak u studenom, što je ove godine 4. studeni.

XS
SM
MD
LG