Linkovi

Predsjednik George Bush sastao se u Iraku s vođama sunitskih plemena koja su do nedavno podržavala al-Qaidu


Iračku pokrajinu al-Anbar danas su, potpuno nenajavljeno, posjetili američki predsjednik George Bush, državna tajnica Condoleezza Rice i ministar obrane Robert Gates. Susreli su se s čelnicima iračke vlade, koji u ovu pokrajinu inače gotovo ne zalaze, ali i vođama lokalnih plemena, koji su do nedavno bili na strani al-Qaide, a sada su prišli koaliciji. Iz zrakoplovne baze al-Asad u iračkoj pokrajini al-Anbar javio se Al Pessin.

Predsjednik Bush se na putu za Australiju – gdje se krajem tjedna održava summit država regije Pacifika - iznenadno zaustavio u Iraku. Pokrajina al-Anbar donedavno je bila jedna od najkritičnijih lokacija u Iraku, s najviše nasilja, no sada se smatra primjerom uspjeha u borbi protiv pobunjenika i terorista.

Visoko američko izaslanstvo sastalo se s vodećim ljudima iračke vlade te s čelnicima sunitskih plemena, koja su na strani međunarodne koalicije. Glasnogovornik američkog Ministarstva obrane izjavio je da će ovaj sastanak utjecati na odluku predsjednika Busha o budućoj politici u Iraku, uključujući i odluku o potrebnom broju vojnika.

Sljedeći tjedan, zapovjednik američke misije u Iraku, general David Petraeus i američki veleposlanik u Bagdadu. Ryan Crocker predstavit će Kongresu izvješće o situaciji u Iraku. Analiza će odgovoriti na pitanje je li bila uspješna američka strategija slanja dodatnih pojačanja u Irak te da li su iračka vojska i policija danas efikasnije u održavanju reda u vlastitoj zemlji.

Američki dužnosnici predviđaju da iračkim frakcijama – sunitima, Kurdima i šijitima - preostaje tek nekoliko mjeseci da postignu sporazum o podjeli vlasti.

Predsjednik George Bush susreo se danas s plemenskim čelnicima koji su do nedavno pomagali al-Qaidu, no sada surađuju s američkom vojskom. Ovaj je preokret, tvrde vojni analitičari, doveo do znatno bolje sigurnosne situacije u pokrajini al-Anbar.

Visoki dužnosnik Pentagona, koji je želio ostati anoniman, izjavio je da je ova promjena u orijentaciji lokalnih plemena bila za Amerikance 'neočekivana'. Teroristička mreža al-Qaida je nasiljem i ekstremnom politikom od sebe otuđila dobar dio stanovništva – tvrdi ovaj američki dužnosnik – te su vođe lokalnih sunitskih plemena 'zaključile da im je bolje da stupe u savezništvo s centralnim vlastima u Bagdadu', iako njima dominiraju šijiti.

Međutim, tvrdi visoki dužnosnik Pentagona, 'sunitska plemena vjerojatno ne bi donijela ovu odluku da Washington nije pokazao da je odlučan da uspostavi red i sigurnost u zemlji'.

Ministar obrane Robert Gates želi učiniti sve što može kako bi se u pokrajini al-Anbar učvrstio već postignuti napredak - rekao je glasnogovornik američkog Ministarstva obrane Geoff Morrell.

XS
SM
MD
LG