Linkovi

S mirovanjem Mehdijeve vojske, lakša borba protiv al-Qaide u Iraku - kaže američka vojska


Američka vojska kaže da će ovotjedna odluka radikalnog šijitskog klerika Moqtade al-Sadra da zaustavi akcije svoje milicije Mehdijeva vojska omogućiti koalicijskim snagama da intenziviraju operacije protiv al-Qaide u Iraku.

Na subotnjoj tiskovnoj konferenciji, američka je vojska objavila da su koalicijske snage ubile 7 terorista i zarobile njih 15 tijekom akcija u sjevernom i središnjem dijelu Iraka i u Bagdadu.

Zapovjednik britanskih postrojbi u savezničkoj invaziji Iraka okrivljuje američke post-invazijske odluke za trenutne nemire u toj zemlji. Umirovljeni general Michael Jackson izjavio je u subotu da je administracija predsjednika Busha poslala nedovoljan broj vojnika za održavanje zakonitosti i reda nakon svrgavanja režima Saddama Husseina. Također je rekao da su bili ignorirani planovi diplomata o upravi Iraka nakon invazije. Najveću krivnju Jackson svaljuje na bivšeg američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda.

Podaci iračke vlade pokazuju da je tijekom kolovoza u toj zemlji živote izgubilo najmanje 1770 civila, što je malo više nego u srpnju. U broj je uključeno i više od 400 poginulih u eksploziji bombe u manjinskoj zajednici Yazida u sjevernom Iraku, 14. kolovoza.

XS
SM
MD
LG