Linkovi

GAO: Od 18 mjerila političkog i vojnog napretka Irak ispunio samo tri


Washington Post izvještava da je kongresni ured koji nadzire rad vlade (GAO) pripremio novo izvješće o Iraku u kojem stoji da su od 18 postavljenih mjerila političkog i vojnog napretka ispunjena samo tri. Negativno izvješće ovog ureda bit će dostavljeno članovima Kongresa slijedeći utorak dok Bijela kuća istodobno priprema svoje vlastito izvješće o istim mjerilima napretka u Iraku. Očekuje se da će se u izvješću Bijele kuće govoriti o značajnim poboljšanjima sigurnosnih prilika te da će ono sadržavati makar djelomičnu nadu u političko pomirenje u Iraku, navodi Washington Post.

New York Times izvještava da je brojno oružje što su ga Sjedinjene Države dale iračkim snagama sigurnosti pronađeno u Turskoj. Porijeklo oružja koje je došlo u posjed turskih vlasti utvrđeno je usporedbom serijskih brojeva. Turske vlasti vjeruju da su članovi iračkih snaga sigurnosti ili kurdski dužnosnici prodali ili dali oružje kurdskim separatistima u Turskoj no američka vlada ne raspolaže takvim dokazima. Pentagon je odlučio uputiti svog glavnog inspektora u Irak slijedećeg tjedna kako bi istražio pojedinosti ovog slučaja, javlja New York Times.

U Kaliforniji – izvještava Los Angeles Times – sustav izvršavanja smrtnih kazni nad osuđenicima ne funkcionira. Naime, osuđenici na smrtnu kaznu u Kaliforniji prosječno čekaju na pogubljenje 17 godina i dva mjeseca što je dvostruko više od američkog prosjeka. Kako se navodi, u zatvorima te savezne države nalazi se 30 zatvorenika koji su osuđeni na smrtnu kaznu prije više od 25 godina, 119 zatvorenika smrtna kazna čeka više od 20 godina, a 408 osuđenika na smrtnu kaznu nalazi se u zatvoru više od deset godina. Kalifornija je prva u Sjedinjenim Državama po broju osuđenih na smrtnu kaznu, piše u Los Angeles Timesu.

XS
SM
MD
LG