Linkovi

Robert Gates: 'Irački narod imao je prilike vidjeti kako izgleda vlast al-Qaide, te ju je potom odbacio'


Predsjednik George Bush jučer je nenajavljeno posjetio Irak. Jedan od glavnih razloga njegova posjeta bio je izvršiti pritisak na lokalne političare da više porade na sporazumu o podjeli vlasti između tri glavne frakcije, sunitima, Kurdima i šijitima. Iz iračke pokrajine al-Anbar – gdje se predsjednik sreo s iračkim političarima kao i čelnicima američke vojske u Iraku – javio se Al Pessin.

Novinarima je bilo omogućeno da pola minute svjedoče vrlo dramatičnoj sceni: američki predsjednik sjedio je za velikim konferencijskim stolom s vođama lokalnih sunitskih plemena, odjevenih u tradicionalne nošnje. Na drugoj strani stola, bili su irački politički čelnici iz Bagdada, te predstavnici lokalnih političkih i vojnih vlasti. Kako za stolom nije bilo više mjesta, američka državna tajnica, ministar obrane te američki časnici i diplomati sjedili su iza predsjednika Busha.

Za okupljanje sunitskih, šijitskih i kurdskih političara i vojnika u jednoj prostoriji bio je, očito, potreban dolazak američkog predsjednika.

Predsjednik Bush je svojim domaćinima rekao da trebaju surađivati, bez obzira na razlike i nepovjerenje: "Okupili su se ovdje u pokrajini al-Anbar jer su svjesni da uspjeh njihove zemlje ovisi o tome hoće li nacionalna vlada dobiti podršku s terena. Svi smo mi svjesni jedne činjenice – ako se postigne pomirenje ovdje, na terenu, onda će i središnja vlast u Bagdadu profunkcionirati."

Ministar obrane Robert Gates je nakon sastanka opisao dio komunikacije između sukobljenih strana. Neki su vođe sunitskih plemena bili iznenađeni činjenicom da centralna vlast u Bagdadu radi na planovima o podjeli zarade od nafte, od čega bi korist imale sve tri iračke zajednice.

"Atmosfera je, mislim, bila prilično dobra. Bilo je tu vojnika, guvernera pokrajina, lokalnih šeika, političara s nacionalne scene… Bio je zamjetan osjećaj da svi oni, ipak, imaju nešto zajedničko, zajednički cilj. I naravno, bilo je i pogađanja oko toga što će tko dobiti i što kome pripada, ali u vrlo pozitivnom duhu…" - rekao je Robert Gates.

Pitanje je hoće li se ovaj duh održati i nakon predsjednikova odlaska iz Iraka. Ključno je održati sadašnji trend suradnje, koji je posljedica uspjeha američke vojske u uspostavi sigurnosti i stabilizaciji stanja u pokrajini al-Anbar.

Naime, ovdje su neki od plemenskih čelnika sve do nedavno pomagali al-Qaidu no sada su stali na stranu Bagdada i američke vojske. O tome ministar obrane Robert Gates kaže: "Danas je po prvi put izravno bilo rečeno: narod na Srednjem istoku imao je u ovih nekoliko godina prilike vidjeti kako izgleda kada vlada al-Qaida. Irački je narod to imao prilike vidjeti, te je odbacio al-Qaidu."

Predsjednik Bush je dodao da je ova promjena u ponašanju plemenskih čelnika iz redova sunita posljedica i pojačanih američkih vojnih akcija u pokrajini al-Anbar. Sada je trenutak da iračke središnje vlasti više porade na nacionalnom pomirenju, nakon čega bi postupno moglo početi i američko povlačenje iz Iraka – najavili su američki državni dužnosnici.

XS
SM
MD
LG