Linkovi

Karl Rove najavio odlazak s položaja predsjednikova savjetnika


Dugogodišnji politički savjetnik predsjednika Busha, Karl Rove, najavio je da napušta Bijelu kuću krajem ovog mjeseca.

Predsjednik Bush se zahvalio svom savjetniku i kako je rekao 'dragom prijatelju' kojem je, kao i njegovoj obitelji, zahvalio na svemu što je učinio za Ameriku i Republikansku stranku.

Karl Rove je izjavio da mu je bila čast služiti Americi, zajedno s predsjednikom Bushom, kojeg je nazvao 'poštenim čovjekom i političarem s integritetom'.

Karl Rove je u politici poznat kao “čovjek s planom”, koji je 1993. ohrabrio Georga Busha da se natječe za guvernera Teksasa. 2000. godine je, tijekom kandidature za Bijelu kuću, osmislio Bushov image kao “konzervativca s dušom” i obiteljskog čovjeka.

Karl Rove, koji je predvodio obje Bushove predsjedničke kampanje, 2000. i 2004. godine, izjavio je nedavno za The Wall Street Journal: “Mislim da je vrijeme da odem. Uvijek ima nešto što vas zadrži u Bijeloj kući, ali bez obzira koliko volim raditi ovdje, odlazim kako bih više vremena provodio s obitelji.”

Karl Rove je izjavio da je odlučio otići nakon što je predstojnik predsjednikovog ureda – Josh Bolten – rekao vodećim Bushovim pomoćnicima da, ukoliko ostanu do početka rujna – onda su obvezni ostati i do kraja predsjednikovog mandata u siječnju 2009. godine.

Nakon terorističkih napada od 11. rujna, Karl Rove je tu tešku sutiaciju pretvorio u političku šansu administracije predsjednika Busha - optužujući demokrate da su 'teroristima spremni ponuditi jedino terapiju'.

Karl Rove je pomogao predsjedniku Bushu da osvoji nova republikanska mjesta u Kongresu na izborima 2002. i 2004. godine.

Međutim, Karl Rove je često bio kritiziran da je “pomalo radio ispod stola.” To se osobito odnosi na aferu s otkrivanjem identiteta agentice CIA-e, Valery Plame, kako bi se, navodno, kaznio njezin suprug, veleposlanik Joseph Willson, koji je u proljeće 2003. ukazivao da administracija predsjednika Busha nema dobre razloge za napad na Irak.

Ime Karla Rovea spominje se i u kongresnoj istrazi otpuštanja osam saveznih tužitelja, jer demokrati misle da je do toga došlo iz političkih razloga te da je umiješana i Bijela kuća.

Karl Rove je odbio pojaviti se na svjedočenju na Capitol Hillu.

Demokratski senator Dick Durbin ovako je reagirao tijekom saslušanja jedne bivše suradnice Karla Rovea: "Gdje je Karl Rove? Zašto se krije? Zbog čega stavlja tako mladog člana svoje ekipe na vatru dok se on krije iza zavjesa Bijele kuće?”

XS
SM
MD
LG