Linkovi

Sjedinjene Države i Afganistan odlučni da se zajednički bore protiv terorizma


Okončan je drugi dan posjeta afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija Sjedinjenim Državama. On i njegov američki domaćin, George Bush, u Campd Davidu su potvrdili odlučnost Washingtona i Kabula da se zajednički bore protiv terorizma, u suradnji s NATO savezom, koji vodi misiju u Afganistanu.

Hamid Karzai je rekao da pobunjenici iz redova talibana predstavljaju 'prijetnju građanima njegove zemlje, ali ne i njegovoj vladi'.

Predsjednik George Bush osvrnuo se i na napore da se lociraju i uhvate, odnosno eliminiraju, preostali vođe al-Qaide. Predsjednik je rekao da su Sjedinjene Države kao i Pakistan spremni to učiniti – ukoliko postoje kvalitetni obavještajni podaci o tome gdje se ti ljudi nalaze. Američki je predsjednik izbjegao reći je li Washington spreman izvesti vojne akcije u Pakistanu – bez prvotnog konzultiranja s vladom te zemlje.

U vezi sve češćih navoda o stotinama civilnih žrtava tijekom vojnih operacija NATO saveza u Afganistanu, predsjednik Bush je rekao da američke snage čine sve što mogu kako bi zaštitile nevine ljude koji se nalaze u području borbi.

U vezi s južnokorejskim misionarima koje afganistanski talibani već neko vrijeme drže kao taoce, predsjednici Bush i Karzai složili su se da s talibanima ne treba ulaziti u sporazume o razmjeni – jer bi to talibane samo ohrabrilo da ponovno uzimaju taoce.

Predsjednik Bush je pozvao na trenutačno oslobađanje južnokorejskih humanitaraca.

XS
SM
MD
LG