Linkovi

Kontroverzno nasljeđe Karla Rovea


Čovjek koji je bio poznat kao politički alter ego predsjednika Busha, Karl Rove, odlazi iz Bijele kuće na kraju ovog mjeseca. Rove je bio glavni politički strateg predsjednika Busha od kada se on nadmetao za guvernera Teksasa 1994. godine.

Radilo se o partnerstvu rođenom u gruboj teksaškoj politici. Odluka koja je nekada izgledala gotovo neostvarivom – da se nadmeće na izborima protiv popularne guvernerke Teksasa 1994. godine – dovela je na kraju predsjednika Busha u Bijelu kuću 2000. godine. Cijelim tim putem Karl Rove bio je politička desna ruka predsjednika Busha.

"Zajedno smo u ovome već dugo. Prije više od 14 godina kada je predsjednik odlučio nadmetati se za guvernera te više od deset godina od kada smo počeli razmišljati i planirati potencijalnu kandidaturu za predsjednika. To su bila lijepa i uzbudljiva vremena" - rekao je prilikom najavljivanja ostavke Karl Rove.

Nedugo nakon ponovne pobjede na izborima 2004. godine predsjednik Bush rekao je za Rovea da je bio arhitekt njegove pobjede nad demokratskim kandidatom Johnom Kerryem.

Nakon objave da Karl Rove odlazi na kraju mjeseca, predsjednik Bush nazvao ga je dragim prijateljem: "Znamo se od kad smo bili mladi ljudi zainteresirani za službu našoj saveznoj državi. Radili smo zajedno kako bismo došli u poziciju služiti našoj zemlji Stoga zahvaljujem svom prijatelju."

Kao ključni strateg predsjednika Busha, Karl Rove je naučio lekcije koje su rezultirale velikim političkim dividendama. Bio je savjetnik raznim republikanskim kandidatima, bilo da su se oni natjecali za predsjednika, za Kongres, ili na lokalnoj razini.

Kandidatima je uvijek savjetovao da čvrsto stanu iza neke ideje: "Građani će prije izaći na izbore ukoliko imaju opciju glasovanja za neku ideju, nego protiv nje."

Dok sadašnje i bivše kolege iz Bijele kuće hvale Karla Rovea kao glavnog stratega predsjednika Busha, demokrati su znatno kritičniji. Demokratski predsjednički kandidat, senator Barack Obama kaže da je Rove bio arhitekt strategije koja je 'ostavila zemlju podijeljenom', kao nikada ranije u modernoj povijesti.

Demokratima je drago da Rove odlazi zato što ih je pobijedio na predsjedničkim izborima 2000. i 2004. te na kongresnim izborima 2002. godine.

No Rove je naišao i na kritike iz njegove stranke prošle godine kada su republikanci izgubili kontrolu u Kongresu. Zbog toga, procjene njegove političke ostavštine su različite. Larry Sabato, direktor Centra za politiku pri Sveučilištu Virginije, kaže: " Nimalo ne sumnjam da je Karl Rove bio izuzetno moćan i utjecajan. Jedva je odnio pobjedu 2000. godine u utrci koju je vjerojatno trebao dobiti s lakoćom. Uvjerljivije je slavio na predsjedničkim izborima 2004. godine u teškom okruženju. A 2006. godine doživio je težak poraz. Štoviše, dao je pogrešne procjene čak i samu izbornu večer.

Kako izgleda, Rove se neće angažirati na predsjedničkim izborima 2008. godine. premda bi republikanski kandidati sigurno voljeli imati njegovu političku mudrost na svojoj strani.

Roveovo se ime spominjalo i u nekoliko kontroverza. Demokrati su ga neuspješno pokušali dovesti u vezu s objavom identiteta tajne agentice CIA-e Valerie Plame u američkim medijima 2003. godine. Pored toga, demokrati u Kongresu pokušavaju ga prisiliti da dođe svjedočiti u Kongres, o njegovoj ulozi u otpuštanju devet američkih državnih tužitelja prošle godine.

XS
SM
MD
LG