Linkovi

Bush: 'Al-Qaida želi u Iraku uspostaviti terorističku bazu; preuranjeno povlačenje imalo bi katastrofalne posljedice'


Predsjednik George Bush je izjavio da se američke snage u Iraku bore protiv terorističke organizacije koja je blisko povezana s al-Qaidom Osame bin Ladena.

U govoru u Južnoj Karolini, predsjednik je rekao da al-Qaidu u Iraku financiraju strani teroristički krugovi, čiji je pripadnici i vode. On je dodao da al-Qaida želi u Iraku uspostaviti bazu za svoje terorističke operacije, te da bi preuranjeno povlačenje američkih snaga iz Iraka imalo katastrofalne posljedice po Sjedinjene Države.

Predsjednik je također kritizirao stajališta prema kojima je – zbog američke intervencije – terorizam danas veći problem nego u prošlosti. 'Teroristi su nas napadali i prije no što smo intervenirali u Iraku' – rekao je predsjednik Bush.

******

Revidirani plan američkih oružanih snaga predviđa da će vojska u Iraku ostati još barem dvije godine. Autori plana su zapovjednik američkih snaga u Iraku, general David Petreaus i američki veleposlanik u Iraku Ryan Crocker.

Prema dnevniku New York Times, plan predviđa uspostavljanje sigurnosti na lokalnoj razini do ljeta sljedeće godine, a na nacionalnoj razini do ljeta 2009.

******

U Bagdadu se održao drugi krug američko-iranskih diplomatskih pregovora o stabilizaciji stanja u Iraku. Nakon susreta, američki veleposlanik u Iraku Ryan Crocker je izjavio da je Iran od svibnja – kada je održan prvi američko-iranski susret – povećao svoju pomoć šijitskim milicijama. Teheran odbacuje ove američke tvrdnje.

Inače, današnji su pregovori počeli pozivom domaćina, iračkog premijera Nourija al-Malikija 'Iranu i Americi' da pomognu u stabilizaciji njegove zemlje. Razgovaralo se o osnivanju zajedničkog odbora za sigurnost.

Washington je naglasio da je tema razgovora isključivo sigurnost u Iraku, a ne drugi problemi iz domene američko-iranskih odnosa.

******

Najnovija anketa pokazuje da – kada je u pitanju Irak - Amerikanci kritiziraju i predsjednika Busha i demokrate u Kongresu. 68 posto ispitanika ankete lista Washington Post i televizijske mreže ABC ne odobrava poteze predsjednika Busha, a 63 posto – Kongresa.

Gotovo polovica od nešto više od tisuću ispitanika smatra da je Kongres učinio 'premalo' da utječe na predsjednika, kako bi se što prije okončao američki vojni angažman u Iraku. Više od polovice ispitanika želi da Kongres odredi rok za povlačenje, i to početkom sljedeće godine.

XS
SM
MD
LG