Linkovi

U demorkatskoj predsjedničkoj debati niz izazovnih pitanja


Mladi birači, kojima je Internet 'u krvi', postavili su demokratskim predsjedničkim pretendentima niz izazovnih pitanja o Iraku, o obveznom služenju vojnog roka, te o njihovom – kandidatovom! – mjestu i ulozi u političkom sustavu zemlje … koji su spomenuti birači ocijenili 'ozbiljno nagriženim'. Pitanja su dolazila putem internetskog sajta YouTube, a moderator je bila televizijska mreža CNN.

Već je prvo pitanje bilo ozbiljno: 'Možete li vi, kao političari, uopće odgovoriti na neko pitanje bez da se izmotavate?'. Odgovor svih osam kandidata bio je nedvosmislen – DA. Potom je uslijedila baraža vrlo izravnih pitanja, nekih iskrenih i ozbiljnih, nekih prilično šaljivih. Kandidati su odgovarali, kao što su i obećali, bez izmotavanja. Recimo, senatorica Hillary Rodham Clinton upitana je: 'Jeste li dovoljno ženstveni?, na što je odgovorila: 'Uopće se ne bih mogla ni kandidirati kao bilo što drugo nego – žena.'

Senator Barack Obama upitan je: 'Jeste li dovoljno crni?' On je odgovorio: 'Znate, kad pokušavam pozvati taksi na Manhattanu, mislim da sam u prošlosti morao pokazati sve svoje akreditive.' Na svaki način, najstariji forum u politici – debata - našao se u ovoj novoj komunikacijskoj eri sučeljen sa šaljivom stranom internetske generacije. Pitanja su postavili, između ostalih, jedan snjegović – o globalnom zatopljavanju –dvojica 'rednecka' – odnosno ono što se smatra 'zatucanim' dijelom stanovništva - pa čak i jedna žena koja je govorila iz svoje kupaone. Pitanje jednog od rednecka odnosilo se na kontrolu oružja, a postavio ga je mašući automatskom puškom. Senator Joe Biden odmah je prokomentirao: 'Njemu treba pomoć.'

Televizijsko gledateljstvo, a vjerojatno ni kandidati ne sjećaju se kad su posljednji puta morali odgovoriti bi li radili za minimalnu zajamčenu nadnicu. Jedan ih je birač upitao, naime, bi li radije služili svojoj zemlji za plaću od 5 dolara i 85 centi po satu nego za predsjedničku plaću od 400 tisuća dolara godišnje. 'Naravno,' odgovorila je odmah senatorica Clinton.

Jedno vanjskopolitičko pitanje dalo je šansu senatorici Clinton da odmah po debati na vlastitom web sajtu istakne kako različito shvaća vanjsku politiku od senatora Obame. On je, naime, rekao da bi se u prvoj godini svog predsjedničkog mandata bio voljan sastati sa čelnicima Irana, Sirije, Venezuele, Kube i Sjeverne Koreje. Hillary Clinton je odmah reagirala rekavši da bi prvo pomoću izaslanika provjerila nakane dotičnih čelnika. 'Ne želim da me se koristi u propagandne svrhe,' kazala je.

XS
SM
MD
LG