Linkovi

Napad na SAD za cilj bi imao izazivanje velikog broja žrtava, vizualno dramatični efekt i veliki ekonomski gubitak i strah


Američka obavještajna zajednica smatra da al-Qaida ostaje odlučna da izvrši napad na Sjedinjene Države i neće se ustručavati da pri tome koristi oružja za masovno uništavanje. U jučer objavljenoj Nacionalnoj obavještajnoj procjeni kaže se da bi se na meti al-Qaidina napada najvjerojatnije nalazila neka poznata lokacija. U procjeni se kaže da bi takav napad za cilj imao izazivanje velikog broja žrtava, vizualno dramatični efekt i veliki ekonomski gubitak i strah.

Autor izvješća, američki obavještajni dužnosnik Ted Gistaro, kaže da su protu-teroristička nastojanja osujetila mnoge al-Qaida planove, međutim, ova organizacija ostaje vodeća prijetnja Sjedinjenim Državama. U svom izvješću on navodi da al-Qaida nije snažnija negoli je bila neposredno nakon terorističkih napada od 11. rujna, kao što to sugeriraju neka medijska izvješća. U Nacionalnoj obavještajnoj procjeni kaže se da bi al-Qaida mogla koristiti kontakte i kapacitete organizacije al-Qaida u Iraku za napad na Sjedinjene Države.

Pitanje terorizma i al-Qaide bilo je pri vrhu dnevnog reda sastanka predsjednika Busha i glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona jučer u Bijeloj kući.

Predsjednik i glavni tajnik razgovarali su o humanitarnoj krizi u sudanskoj pokrajini Darfur. Međutim, nakon sastanka, u razgovoru s novinarima, predsjednik Bush je bio usredotočen na pitanja terorizma. Američki je predsjednik izjavio da bi teroristi danas bili znatno snažniji da američke postrojbe nisu bile u ofenzivi.

George Bush pokušao je ponovno iskoristiti terorističke napade od 11. rujna 2001. na Sjedinjene Države kao opravdanje za nepopularni rat u Iraku, rekavši kako je u američkom interesu da se al-Qaida pobijedi u inozemstvu kako bi se spriječili budući napadi kod kuće. "Ti su se ljudi zakleli na vjernost istom čovjeku koji je naložio napade od 11. rujna – Osami bin Ladenu. I oni žele da napustimo dijelove svijeta kao što je Irak, kako bi mogli tamo uspostaviti sigurna utočišta iz kojih bi potom širili svoju otrovnu ideologiju. I mi smo postojani u našoj predanosti ne samo da zaštitimo Amerikance već i te mlade demokracije".

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon upozorio je protiv bilo kakvog naglog povlačenja američkih snaga iz Iraka rekavši da bi to dovelo do daljnjeg pogoršavanja situacije u zemlji. Dvojica čelnika razgovarala su i o Iranu, Sjevernoj Koreji i izraelsko-palestinskom sukobu, kao i o klimatskim promjenama.

XS
SM
MD
LG