Linkovi

Hoće li doći do 'oživljavanja' prošlogodišnjeg plana Studijske grupe za Irak?


Prošlogodišnjem planu Studijske grupe za Irak mogao bi biti udahnut novi život, piše bostonski Christian Science Monitor. Većina u američkom Kongresu želi neku promjenu smjera u Iraku, ali iznalaženje dvostranačkog konsenzusa o tome što bi trebala biti ta promjena u strategiji očito nije lako, piše Monitor. To se jasno vidjelo u ispolitiziranoj ovotjednoj debati u Senatu oko prijedloga za povlačenje američkih postrojbi.

Upravo je to jedan od razloga da ideja o oživljavanju prošlogodišnje dvostranačke Studijske grupe za Irak i prihvaćanju njezinih prijedloga ima zagovornike među zastupnicima iz obje stranke. A, s obzirom da su drugi, 'zubatiji', prijedlozi pali kao žrtve stranačkih borbi, 79 preporuka Studijske grupe za Irak, koje je Bijela kuća uredno odložila na policu u prosincu prošle godine, sada bi moglo biti oprašeno i vraćeno u uporabu, piše bostonski list.

Studijska grupa za Irak predstavljala je kongresnu inicijativu koju su predvodili bivši američki državni tajnik James Baker, republikanac, i bivši demokratski kongresnik i stručnjak za vanjsku politiku Lee Hamilton. Ova je skupina zaključila da Sjedinjene Države trebaju preusmjeriti svoj angažman u Iraku na tri načina: fokusirajući se na obuku iračkih snaga sigurnosti, provodeći energične regionalne i međunarodne diplomatske napore, te postavljajući odrednice koje bi od iračke vlade zahtijevale napredak u smjeru nacionalne pomirbe.

Sedam mjeseci nakon što je izvješće ove skupine ugledalo svjetlo i odmah bilo i odloženo ad acta, dvojica senatora – Ken Salazar iz Kolorada i Lamar Alexander iz Tennesseeja – pokrovitelji su zakonske mjere koja bi preporuke ove grupe učinila američkom politikom. Premda se iz obje stranke čuju kritike, ipak se, isto tako iz obje stranke, izražava i interes i želja da se stvari pokrenu u konstruktivnom smjeru, piše Christian Science Monitor.

A, iz najtiražnijeg američkog dnevnog lista, USA Today, podatak da policijski eksperti u Sjedinjenim Državama smatraju da će najveći kriminalni problem slijedećeg desetljeća biti krađa identiteta. Za sada, najviše prijava u vezi s takvim zlodjelima – 167 na svakih 100 tisuća stanovnika - ima u glavnom gradu, Washingtonu, odnosno District of Columbia. Slijede, po učestalosti, Arizona, pa Nevada, pa Kalifornija. Dakle, više nije 'čuvajmo tašku i novčanik', nego 'čuvajmo identitet'!

XS
SM
MD
LG