Linkovi

Useljeničke vize Iračanima koje upošljava vlada SAD u Iraku?


Američki veleposlanik u Bagdadu traži od administracije predsjednika Busha da izda useljeničke vize svim Iračanima koje u Iraku upošljava američka vlada – piše list Washington Post.

Veleposlanik Ryan Crocker je zabrinut da će irački uposlenici dati otkaze i pobjeći iz zemlje ukoliko ne budu sigurni u mogućnost sigurnog odlaska u Sjedinjene Države. Washingtonski list piše da se u ambasadorovoj poruci naglašavaju teškoće Iračana koji su na meti napada kao kolaboracionisti zato što rade za američku vladu. Kako je rečeno, najmanje devet uposlenika američkog veleposlanstva u Bagdadu ubijeno je u posljednje tri godine.

Ogroman broj Iračana bježi u inozemstvo otkako je došlo do eskalacije sektaškog nasilja, početkom prošle godine. Visoko povjerenstvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice procjenjuje da je gotovo 2 milijuna Iračana pobjeglo u susjedne zemlje, uglavnom Siriju i Jordan.

Washington Post piše da su Sjedinjene Države od listopada 2006 prihvatile 133 iračkih izbjeglica. No, Washington planira do kraja rujna završiti proceduru za sedam tisuća iračkih izbjeglica.

XS
SM
MD
LG