Linkovi

Zastupnički dom usvojio zakonski prijedlog o povlačenju najvećeg dijela vojnika iz Iraka do travnja 2008.


Predsjednik Bush je izjavio da je uvjeren da Sjedinjene Države još uvijek mogu odnijeti pobjedu u Iraku, bez obzira na činjenicu da na glavnim područjima ovog sukoba, u ovom trenutku, nema napretka. Na konferenciji za tisak u Bijeloj kući, neposredno nakon objave izvješća o napretku u Iraku, predsjednik je rekao da je napredak zabilježen na planu sigurnosti, što će 'popločiti' put k uspjehu na političkom frontu.

Izvješće bilježi napredak na osam od 18 područja, za koje su postavljeni konkretni ciljevi. Nezadovoljavajuće je stanje na osam područja, a u sredini se nalaze dva područja na kojima nije zabilježen niti uspjeh a niti neuspjeh. Neuspjeha je najviše na političkom planu – primjerice, iračka vlada još nije usvojila plan o podjeli zarade od nafte, a nije niti postignut sporazum o svojevrsnoj političkoj pomirbi sukobljenih šijitskih i sunitskih frakcija.

U međuvremenu Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju kojom se poziva na povlačenje najvećeg dijela američkih borbenih postrojbi iz Iraka do travnja sljedeće godine. Zastupnički dom usvojio je ovu mjeru sa 223 glasa za I 201 PROTIV u vrijeme dok Senat vodi rasprave o nekoliko zakonskih mjera vezanih uz Irak.

Ova mjera traži da većina američkih borbenih jedinica napusti Irak do 1. travnja 2008. godine, a proces povlačenja trebao bi započeti unutar 120 dana. Od predsjednika Busha ta mjera traži da podnese izvješće Kongresu o jedinicama koje bi mogle ostati u Iraku za tzv. Ograničene ciljeve kao što je zaštita diplomata i obuka iračkih postrojbi.

Republikanski zastupnici su tijekom rasprave pokušali prikazati jučer objaveljeno izvješće predsjednika Busha o Iraku, a kongresnik Duncan Hunter tražio je od drugih zastupnika da ne glasuju za izmjenu politike do rujna kad se očekuje izvješće o razvoju događaja od glavnog američkog zapovjednika u Iraku generala Davida Petraeusa.

Vođa republikanske manjine kongresnik Johnm Boehner prije konačnog glasovanja još je jednom apelirao na zastupnike da ne glasuju za ovaj zakonski prijedlog, tvrdeći da će će osokoliti al-Qaidu u Iraku I druge teroriste diljem svijeta. "Ovaj zakonski prijedlog koji imamo pred sobom čini naše vojnike pijunima u stranačkoj političkoj bitci. Ne mislim da je to nešto što bismo htjeli. Mislim da taj prijedlog potkopava generala Petraeusa, potkopava njegovu misiju da učini Irak i Ameriku sigurnima".

Poslušajmo što je izjavila predsjedateljica Zastupničkog doma Nancy Pelosi. "Nakon više od tri tisuće I šesto izgubljenih vojnika zbog manjkave strategije, naša je odgovornost da stvorimo novi smjer. Onima koji traže da čekamo do rujna poručujem – prošle su četiri i pol godine i potrošeno je najmanje pola bilijuna dolara. Čekamo već predugo".

Predsjednik Bush je najavio veto za svaku novu takvu mjeru koja će mu doći na potpis, a vjerojatno će imati dovoljnu podršku na Capitol Hillu da se njegov veto i održi.

XS
SM
MD
LG