Linkovi

Mladi između 17 i 29 vjeruju da će njihova generacija odlučiti ishod predsjedničkih izbora


Uglavnom se za mlade Amerikance smatra da su preokupirani svojim iPodovima, studijem i sami sa sobom da bi previše marili oko toga tko će biti slijedeći predsjednik Sjedinjenih Država. No, kad su glazbena televizijska mreža MTV, list New York Times i televizija CBS upitali 659 nasumice odabranih mladih Amerikanaca što misle o vlastitoj političkoj 'težini', 77 posto ih je izrazilo uvjerenje da će upravo njihova generacija odlučiti ishod predsjedničkih izbora 2008.

Nedavna anketa među mladim Amerikancima u dobi od 17 do 29 godina imala je za cilj dobivanje uvida u njihove političke i društvene stavove, kao i procjenu utjecaja koji bi oni mogli imati na predsjedničku kampanju 2008. Ustanovljeno je da je današnja mladež više angažirana nego što je to bio slučaj s nedavnim ranijim izborima.

…Pedeset-osam posto ih kaže da prati predsjedničku predizbornu kampanju, dok je za izbore 2004. to izjavilo samo 35 posto. A, samo polovica ispitanika u 2004. i 2006. smatrala se sučeljenom s jednom od najvažnijih izbornih godina u životu.

Danas tako misli dvije trećine ispitanih mladih, kaže Matt Catapano, iz Odjela za istraživanja televizije MTV, koji je sudjelovao u dizajniranju ankete. "Iz jednog izbornog ciklusa u drugi, vidimo kako se angažman mladih u politici – i u glasovanju -, kao i zanimanje za važna društvena pitanja, sve više povećavaju kako ulozi u tim pitanjima sve više rastu".

Američka mladež je, isto tako, relativno dobro informirana. Primjerice, trećina ispitanika je na internetu pogledala web stranice predsjedničkih kandidata, kaže Mike Greco, dopredsjednik MTV-ja za istraživanja i planiranje. "Na raspolaganju im je izobilje informacija do kojih mogu doći vrlo lako. Internet se koristi kao medij za pretraživanja i istraživanja, a oni su u tom 'kod kuće'".

Neki stručnjaci sugeriraju da mladež zna predsjedničke kandidate ne zato što im je draga politika, nego zato što vole kibernetsko 'krstarenje'. Kako kaže Catapano, mladi često kažu: 'Nisam baš zainteresiran za politiku, ali sam čuo da se priča o tom Obami, pa sam pregledao stvari na MYSPACE-u i FACEBOOK-u i saznao puno i o drugim kandidatima.' Uz to, ističe Catapano, gledanje političarevog web sajta ne predstavlja nikakav pritisak niti se preuzima neka obveza, što je mladima mnogo draži način saznavanja pojedinosti o određenom kandidatu. "Radi se o osjećaju da se može više saznati o kandidatima, zaviriti u njihove stavove, bez straha da će vas neki aktivist poslije nazivati. Gledanje web sajta pruža mnogo informacija, a, s druge strane, pruža željenu anonimnost čitatelju".

Upitani da rangiraju teme koje ih najviše zabrinjavaju, mladi Amerikanci su na vrh stavili rat u Iraku, obrazovanje i ekonomiju. U nekim ključnim pitanjima, mladi se razlikuju od odrasle populacije: 62 posto favorizira sustav zdravstvene skrbi koji bi osigurao sve građane, dok od odraslih tako misli samo 47 posto; 44 posto mladih smatra da bi homoseksualnim parovima trebalo omogućiti stupanje u brak, dok samo 28 posto odraslih Amerikanaca misli to isto. Interpetirajući nalaze, list New York Times je ocijenio da mladi skreću više lijevo od opće populacije.

Međutim, Mike Greco iz MTV-ja smatra da današnja mladež nije isključiva, 'ili-ili', nego više 'i jedno i drugo'. "Općenito se kod mladih vidi razbijanje tradicionalnih stranačkih linija. Oni stvari postavljaju onako kako pristaju njihovom vlastitom životu, bez obzira radi li se o seksualnim preferencijama ili etničko-rasnoj raznolikosti. Oni život ne gledaju kao nužno lijevo-desnu podjelu".

Greco ističe da se od mladih može čuti istodobno da su novorođeni kršćani, ali i da podržavaju prava homoseksualaca. On smatra da mladi Amerikanci političkim pitanjima i kandidatima za izbore 2008. pristupaju kao da krstare po internetu ili igraju video igre na mreži: oni traže mješavinu onoga što im plijeni interes, a potom to učine svojim vlastitim.

XS
SM
MD
LG