Linkovi

Politički efekti ublažavanja kazne Lewisu Scooteru Libbyju


Odluka predsjednika Busha da poštedi zatvora bivšeg šefa osoblja dopredsjednika Cheneya Lewisa Scootera Libbyja razgnjevila je demokrate i razveselila konzervativne republikance.

Odluka o ublažavanju kazne bivšem šefu osoblja dopredsjednika Cheneya mnoge je u Washingtonu iznenadila i stavila Bijelu kuću u defanzivni položaj usred kritika iz redova demokrata. U ožujku gospodin Libby je osuđen za krivokletstvo i ometanje istrage jer je uputio na pogrešni trag istražitelje koji su ispitivali tko je otkrio medijima identitet agentice CIA-e Valerie Plame Wilson.

Predsjednik Bush je u svom susretu s novinarima branio svoju odluku o ublažavanju kazne. "Vjerovao sam da presuda porote treba ostati. Smatrao sam da je kazna prestroga. Takom sam donio odluku da smanjim kaznu, ali zadržim značajnu novčanu globu i uvjetnu kaznu".

Među kritičarima predsjednikove odluke nalazi se bivši veleposlanik Joseph Wilson i suprug Valerie Plame Wilson. On je još odavno optužio administraciju predsjednika Busha da pokušava diskreditirati i njega i njegovu suprugu, zato jer je on kritizirao način na koji je administracija opravdavala invaziju na Irak. "Za njega da stvar okrene i ponudi pomilovanje, u slučaju u kojem je njegov ured i ured dopredsjednika izravno impliciran, predstavlja uvredu i Amerikanci bi trebali biti uvrijeđeni".

Ublažavanje kazne Lewisu Libbyju izazvalo je bijes među članovima Demokratske stranke. Čelnik demokratske većine u Senatu Harry Reid nazvao je ovu odluku sramotnom dok je predsjedateljica Zastupničkog doma Nancy Pelosy rekla da taj postupak pokazuje da predsjednik – citiramo – "oprašta kriminalno ponašanje". Ukidanje zatvorskog dijela Libbyjeve kazne ima efekta i na predsjedničku utrku 2008.

Vodeća kandidatkinja Demokratske stranke senatorica Hillary Clinton govorila je o tome tijekom jednog pojavljivanja u Iowi. "Ono što vidimo je uzdizanje privatnih veza iznad vladavine zakona".

Općenito uzevši, konzervativci su zadovoljni ublažavanjem kazne, iako neki tvrde da je predsjednik trebao ići korak dalje i dati Libbyju puno pomilovanje. Kongresnik iz New Yorka Peter King zadovoljan je predsjednikovim psotupkom. "Predsjednik Bush je učinio ispravnu stvar. Scooter Libby je dobar čovjek. Bila je to istraga protiv Libbyja iako je tužitelj znao otpočetka da Scooter Libby nije počinio nikakvo kazneno djelo, nije bio uključen u otkrivanje identiteta Valerie Plame. To je bila pretjerana kazna".

Neki demokrati upozoravaju da će ih ublažavanje kazne Lewisu Libbyju dovesti do toga da budu manje spremni na suradnju s predsjednikom u posljednjim mjesecima njegova mandata. Međutim, neki analitičari vjeruju da bi ova odluka mogla pomoći predsjedniku da popravi veze s konzervativnim republikancima. Veze koje su posljednjih mjeseci opterećene zbog predsjednikova vođenja rata u Iraku i podrške reformi imigracijskog sustava kojem se mnogi konzervativci protive.

XS
SM
MD
LG