Linkovi

Republikanci blokirali amandman o početku povlačenja iz Iraka


U Senatu Sjedinjenih Država, republikanci su blokirali pokušaj većinskih demokrata da se u zakonodavnoj proceduri dalje 'progura' amandman koji poziva na povlačenje američkih snaga iz Iraka.

Jutrošnje glasanje na Capitol Hillu uslijedilo je nakon rasprave o mijenjanju strategije koja je trajala cijelu noć, a cilj joj je bio nagovoriti što više republikanaca da glasaju s demokratima.

Za 'pomicanje' amandmana u drugu fazu procedure trebalo je 60 od stotinu senatskih glasova. Demokrati su međutim prikupili tek 52 glasa kojima je cilj bio prekinuti raspravu i dati amandman na glasanje. Protiv toga glasalo je 47 senatora.

Prema predloženom amandmanu, povlačenje američke vojske počelo bi u roku od četiri mjeseca nakon izglasavanja ove mjere. Povlačenje bi bilo okončano do travnja sljedeće godine.

Međutim, republikanci su uspješno zaustavili izglasavanje ovog amandmana, a demokrate su optužili za organiziranje 'političke predstave'- zbog inzistiranja da se o Iraku debatira cijelu noć.

U hodnicima Senata su zbog toga sinoć bili razmješteni deseci poljskih kreveta, za kratak počinak zakonodavaca, dok se ispred Kongresa održavao prosvjedni skup protivnika rata u Iraku.

XS
SM
MD
LG