Linkovi

SAD i Iran održali prve razgovore na visokoj razini u 27 godina


Američki veleposlanik u Iraku, Ryan Crocker, izjavio je da su se on i njegov iranski kolega suglasili oko nekih zajedničkih političkih postavki u prvim izravnim razgovorima Sjedinjenih Država i Irana na ovako visokoj razini u proteklih 27 godina.

Ambasador Crocker rekao je da i Sjedinjene Države i Iran žele vidjeti sigurni, stabilni i demokratski Irak koji je u miru sa svojim susjedima. Crocker je dodao da je jasno dao do znanja iranskom ambasadoru Hassanu Kazemiju da Iran mora prestati podržavati paravojne snage u Iraku. Predstavnici dvije strane razgovarali su četiri sata danas u Baghdadu. Iranske vlasti odbacuju tvrdnje da su odgovorne za napade pobunjenika u Iraku. Iranski diplomat izjavio je da je poručio američkom kolegi kako je Iran spreman uvježbati i obučiti iračku vojsku.

U međuvremenu, iračka policija je objavila da je u eksploziji automobila bombe u središtu Baghdada poginula najmanje 21 osoba, a 66 ih je ranjeno. U eksploziji je oštećena jedna od najsvetijih sunitskih džamija u glavnom iračkom gradu.

XS
SM
MD
LG