Linkovi

Državno tajništvo odbacuje kao 'apsurdne' iranske tvrdnje da su uhićeni znanstvenici i novinari - špijuni


Američko Državno tajništvo analizira izvješća prema kojima je u Iranu uhićeno četvero Amerikanaca iranskog podrijetla. Bijela kuća ocjenjuje da su iranske optužbe o njihovoj špijunaži 'apsurdne'.

Američki dužnosnici pokušavaju utvrditi je li još jedan američki Iranac koji je posjetio Iran uhićen i optužen za špijunažu. Iranski dnevnik Kahyan, kojeg se dovodi u vezu s tvrdolinijaškim krugovima, izvijestio je da je uhićen američki poduzetnik iranskog podrijetla, Ali Shakeri. On je optužen za povezanost s oporbenom skupinom koja pokušava svrgnuti s vlasti iransko islamsko čelništvo.

Iran je prekjučer objavio da su dvoje američkih stručnjaka iranskog podrijetla, Haleh Esfandiari, iz washingtonskog Centra Woodrow Wilson, i Kian Tajbakhsh, koji radi za Institut Otvoreno društvo, pritvoreni zbog špijunaže, te da se treća osoba s dvojnim državljanstvom, novinarka Parnaz Azima s Radio Farde, dovodi u vezu sa špijunažom, ali da još nije uhićena.

U razgovoru s novinarima, glasnogovornik Državnog tajništva, Tom Casey, izjavio je da ne može potvrditi navode o uhićenju Alija Shakerija, ali je rekao da su američki dužnosnici zabrinuti zastrašivanjem Amerikanaca iranskog podrijetla: "Nezamislivo nam je da bi taj režim pomislio da osobe koje su u privatnom posjetu svojim obiteljima, koje se bave privatnim aktivnostima, i koje to rade već duže vremena, odjednom predstavljaju prijetnju režimu ili su uključene u nekakve političke aktivnosti. To je apsolutno netočno i taj bi ih režim trebao pustiti na slobodu, da se vrate svojim obiteljima."

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow odbacio je iranske tvrdnje prema kojima su se zatočeni Amerikanci bavili špijunažom. Prema nekim novinskim izvješćima, Iran bi uhićene Amerikance mogao pokušati razmijeniti za petoricu Iranaca koji su zatočeni na sjeveru Iraka zbog navodne umiješanosti u napade na američke snage u Iraku.

Glasnogovornik State Departmenta rekao je da iranska vlada nije iznijela takav prijedlog na sastanku s američkim diplomatima u ponedjeljak, u Bagdadu. Tom Casey je dodao da se ne može uspoređivati slučaj u Iraku uhićenih Iranaca koji su osumnjičeni za terorizam i slučaja pritvaranja 67-godišnje Haleh Esfandiari, žene koja već ima unuke.

"Treba uzeti u obzir da se radi o potpuno različitim slučajevima. Iran je uhitio jednu baku. Međunarodne snage u Iraku pritvorile su ljude koji nabavljaju eksploziv i oružja te uvježbavaju ljude koji potom ubijaju Amerikance i Iračane, kako pripadnike snaga sigurnosti tako i civile. Vjerujem da postoji ogromna razlika između ova dva slučaja" - rekao je glasnogovornik američke diplomacije.

Državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je da između ovih slučajeva nema nikakve veze, te da je iranski odnos prema američkim državljanima predstavlja 'perverziju vladavine zakona'.

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch opisala je iranske poteze kao 'lov na vještice'.

XS
SM
MD
LG