Linkovi

Irak i terorizam - glavne teme televizijske debate demokratskih aspiranata za Bijelu kuću


Američki listovi pišu o sinoćnjoj televizijskoj debati osmorice političara iz Demokratske stranke koji se natječu za predsjedničku nominaciju te stranke, na izborima sljedeće godine. Glavne su teme bile Irak i rat protiv terorizma.

Dnevnik New York Times piše da je najviše minuta 'potrošeno' na međusobno propitivanje zbog čega je Demokratska stranka u Kongresu na kraju popustila, u vezi s postavljanjem roka za povlačenje iz Iraka.

Demokrati su dva puta rok uključili u proračunsku mjeru koja financira misiju u Iraku, no predsjednik Bush ju je dva puta blokirao vetom. U trećem pokušaju, rok za povlačenje više nije bio dio vojnog proračuna.

Bivši senator John Edwards kritizirao je sadašnje senatore Hillary Clinton i Baracka Obamu zato što su to 'šutke otrpili'. 'Jedno je biti zakonodavac, drugo je biti državnik' – rekao je Edwards.

Senator Barack Obama je nakon ovog podsjetio Edwardsa da je on 2003. godine u Senatu glasao da se predsjedniku Bushu daju ovlasti da počne intervenciju proti režima Saddama Husseina. Barack Obama je rekao da je on od početka bio protiv napada na Irak.

Senatorica Hillary Clinton izjavila je da je važno da se ne zaboravi da je 'za rat odgovoran George Bush'. 'On ga je počeo. On ga je pogrešno vodio. On ga je eskalirao, a sada ga ne želi okončati' – rekla je senatorica iz New Yorka, podsjetivši publiku da su 'razlike između demokrata zapravo vrlo male, a razlike između demokrata i republikanaca – ogromne'.

Međutim kongresmen Dennis Kucinich izjavio je da su za rat odgovorni i demokrati jer su mnogi od njih 2003. u Kongresu glasali da se predsjedniku Bushu daju ovlasti da napadne Irak.

List Wall Street Journal piše o stajalištima demokratskih aspiranata za Bijelu kuću o ratu protiv terorizma, kojeg je počeo predsjednik George Bush, nakon terorističkih napada na New York i Washington, a protiv mreže al-Qaida, koja je napade izvela.

Bivši senator John Edwards izjavio je da je rat protiv terorizma 'prazan slogan'. Senatorica iz New Yorka Hillary Clinton s tim se nije složila – piše Wall Street Journal. Podsjetila je na više od tri tisuće mrtvih u Svjetskom trgovinskom centru te na ogromnu štetu koju je New York Cityju nanijela manja skupina terorista.

'Vjerujem da smo danas ipak sigurniji nego u rujnu 2001. godine – rekla je Hillary Clinton.

Njezin kolega Barack Obama, senator iz Illinoisa, smatra pak da je danas svijet nesigurniji nego početkom ovog desetljeća, i to dijelom i zbog politike predsjednika Busha, odnosno američke intervencije u Iraku.

Televizijska debata kandidata za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke trajala je dva sata – u prvom satu osmorici kandidata pitanja su postavljali novinari, a u drugom – posjetitelji iz publike.

XS
SM
MD
LG