Linkovi

Washington smatra 'apsurdnima' iranske optužbe o špijuniranju


Vlada Sjedinjenih Država ocijenila je kao 'apsurdne' iranske tvrdnje da su se tri u Iranu uhićene osobe iranskog podrijetla i američkog državljanstva - bavile špijunažom.

Glasnogovornik Državnog tajništva Tom Casey izjavio je da te tri osobe nisu povezane s američkom vladom te da ne predstavljaju prijetnju iranskom režimu.

Američka je diplomacija pozvala Iran da ih oslobodi.

Glasnogovornik Tom Casey je također rekao da iranske vlasti nisu odgovorile na zamolbu Švicarske da njezin konzul posjeti zatvorene američke državljane.

Švicarska u Iranu predstavlja interese Sjedinjenih Država, koje su prije gotovo 30 godina prekinule diplomatske odnose s Iranom.

Iranski je sud jučer objavio da su ovi američki građani iranskog podrijetla 'službeno optuženi' zato jer su 'prijetnja nacionalnoj sigurnosti' te zato što se bave špijunažom.

Riječ je o znanstvenicima Haleh Esfandiari i Kianu Tajbakšiju te o novinarki Parnaz Azimi. Haleh Esfandiari je direktorica Programa za Srednji istok pri washingtonskog Centru Woodrow Wilson. Tajbakši radi za Institut Otvoreno društvo Georgea Soroša, dok je Parnaz Azima novinarka radija Farda.

Iranske su vlasti zatvorile još jednu ženu s američkim državljanstvom, ali njezin identitet nije poznat.

XS
SM
MD
LG