Linkovi

Susret američkih i iranskih diplomata u Bagdadu prošao 'pozitivno', u 'poslovnoj atmosferi'


Dnevnik Washington Post piše o jučerašnjem sastanku američkih i iranskih diplomata u Bagdadu, prvom američko-iranskom sastanku na ovako visokoj razini u posljednjih 27 godina. Tema je bila sigurnosna situacija u Iraku.

Kako piše washingtonski dnevnik, obje strane tvrde da je susret prošao vrlo 'pozitivno' i u 'poslovnoj atmosferi'. Obje se strane slažu u vezi s težinom situacije te načinima njezina rješavanja, te najavljuju slične susrete u budućnosti. 'Pogledi na sigurnosnu situaciju bili su identični' – tvrdi iranski veleposlanik u Iraku Hassan Kazemi Qomi.

Njegov američki kolega Ryan Crocker izjavio je da obje zemlje podržavaju 'siguran, stabilan, demokratski Irak koji bi bio uređen na federalnim osnovama, te u miru sa susjedima.' No, nakon toga, razlike između Washingtona i Teherana bile su očite.

'Suglasni smo kada je riječ o deklaracijama, službenim izjavama' – rekao je Ryan Crocker, dodavši da je problem u tome što se Iran na terenu ponaša drugačije nego što je njegova službena politika. Dnevnik New York Times piše da Sjedinjene Države traže da Teheran prekine s podrškom šijitskim paravojnim snagama, pogotovo s obukom i transferom oružja, koje se koristi za napade na američku vojsku.

Iran odbacuje ove tvrdnje. Iranska je vlada inače predložila osnivanje koordinacijskog tijela u kojem bi bili irački, američki i iranski predstavnici, a koje bi pratilo sigurnosnu situaciju u Iraku. Iran također nudi pomoć u obnovi iračke infrastrukture, koju je – kako tvrdi Teheran – uništila američka vojska, a predlaže i pomoć u obuci iračke vojske.

New York Times piše da na sastanku nije bilo riječi o drugim problemima na relaciji Washington-Teheran, primjerice o iranskom nuklearnom programu ili o iranskom pritvaranju nekoliko osoba s dvojnim američkim i iranskim državljanstvom, koje iranski režim sumnjiči za stvaranje špijunskih mreža i pokušaj rušenja vlasti.

XS
SM
MD
LG