Linkovi

Kongres razmatra 'sljedeći korak' u svom prijeporu s Bijelom kućom oko određivanja roka za povlačenje iz Iraka


U Senatu Sjedinjenih Država usvojen je zakonski prijedlog o financiranju vojnih operacija u Iraku i Afganistanu kojim se od predsjednika Busha traži da počne s povlačenjem američkih vojnika iz Iraka u listopadu ove godine. Zakonski je prijedlog usvojen s 51 glasom 'za' i 46 'protiv'.

Zakonski prijedlog postavlja neobvezujući cilj za povlačenje američkih postrojbi iz Iraka do travnja sljedeće godine. Njime se, također, određuju i ciljevi koje mora postići iračka vlada u preuzimanju održavanja mjera sigurnosti u zemlji. Zastupnički je dom sličnu mjeru usvojio jučer.

Glasnogovornica Bijela kuća Dana Perino je izjavila da će predsjednik Bush staviti veto na ovaj zakonski prijedlog čim stigne na njegov stol. Vjeruje se da ni Senat ni Zastupnički dom neće imati potrebnu dvotrećinsku većinu da ponište predsjednikov veto.

******

U američkom Kongresu raspravlja se o sljedećem potezu u raspravi o ratu u Iraku, koji bi trebao uslijediti nakon što predsjednik George Bush, sljedeći tjedan, uloži veto protiv zakonskog prijedloga o financiranju ove vojne misije.

Bijela se kuća ne slaže s 124 milijarde vrijednim proračunskim dokumentom jer on sadrži i rok za povlačenje većine američkih vojnika iz Iraka – travanj sljedeće godine.

Republikanci na Capitol Hillu podržavaju predsjednika – oni misle da je objavljivanje ovakvog roka štetno. Vodstvo demokrata u Kongresu pozvalo je međutim predsjednika Busha da još razmisli o najavljenom vetu. Demokrati kažu da su spremni za alternativnu opciju, koja bi osigurala financiranje iračke misije za samo sljedeća dva mjeseca, te se povlačenje u njoj ne bi spominjalo.

******

U Iraku – zapovjednik američkih snaga general David Petraeus izjavio je da je potpuno siguran da elitne jedinice iranske Revolucionarne garde pomažu iračkim ekstremistima u njihovoj borbi protiv američke vojske. Otkriveno je da je jedna ekstremistička mreža od Irana dobila novce, streljivo, tehnička sredstva, obuku i stručne savjete – tvrdi američki general koji je dodao da ne postoje dokazi da je u ovo umiješan vrh iranske vlasti. Petraeus je rekao da 80 do 90 posto samoubilačkih napada u Iraku izvrše stranci, koji u zemljus tižu preko Sirije.

Od ostalih vijesti iz Iraka, tu je objava optužnice protiv američkog dopukovnika Williama Steelea, zapovjednika jednog od najvećih američkih zatvorskih objekata u Iraku.

Steele je optužen za pružanje pomoći neprijatelju. Tereti ga se da je zatočenicima u zatvorskom objektu Camp Cropper davao mobilne telefone, da je nepropisno rukovao povjerljivim dokumentima, da je imao nepriličan odnos s kćerkom jednog od zatvorenika, te da su kod njega pronađeni pornografski materijali.

William Steel nalazi se u američkom vojnom pritvoru u Kuvajtu nekoliko posljednjih tjedana.

XS
SM
MD
LG