Linkovi

Učeničke 'Pantere' paze na red i mir u gimnaziji Overbrook u Philadelphiji


Nakon tragičnog događaja na campusu sveučilišta Virginija Tech, dodatnu je aktualnost poprimio problem sigurnosti u američkim obrazovnim ustanovama.

Srednja škola Overbrook nalazi se u jednoj od najsiromašnijih i nasilju najviše izloženih četvrti Philadelphije, u saveznoj državi Pennsylvaniji. U toj školi koja broji 2 tisuće polaznika, već nekoliko godina nije bilo ni jednog slučaja nasilja, ali to nije spriječilo učenike, nastavnike i policiju da budu oprezni i da se pobrinu da tako i ostane. U protekloj godini u tome im je naveliko pomogla posebna grupa učenika koja se brine za očuvanje mira.

Na vratima srednje škole Overbrook formiraju se redovi studenata koji čekaju da prođu kroz detektor metala prije nego što stignu do svojih ormarića. Ima već tri godine otkako je jedan odrasli polaznik večernjih tečajeva ušao u kampus naoružan, no policija i ravnateljica škole Ethelyn Payne Young budno paze da im slučajno ne bi promakao učenik koji je spreman “okušati sreću.”

Dogodi se da se nađu britvice, a i droga, poput marihuane. No, nijednom se nije desilo da takvo što prodre u zgradu škole – sve je zaplijenjeno još na vratima. Ravnateljica Young tu efikasnost i postojeći mir i sigurnost pripisuje posebnoj grupi za održavanje mira pod nazivom Pantere. Svijetlo-narančaste košulje tih 25-ero mladića i djevojaka razlikuju se od redovne školske uniforme crno-smeđe boje s logotipom Overbrook pantera. Grupa patrolira hodnicima i – kad ustreba– koristi svoje pregovaračke vještine kako bi izbjegla konflikt između učenika.

Tim ih je vještinama podučila lokalna građanska udruga koja se bori protiv nasilja. Jedna od osnivateljica grupe Pantera je Jamira Burley. Kroz cijeli njen život roditelji su joj bili zatvarani, a brat joj je ubijen 2005. godine. Stoga je sebe nazvala “crnom ovcom” obitelji jer je jedina krenula ispravim putem: prema okončanju srednje škole i fakultetu. Uvjerena je da mladež može svoju školu i svoju četvrt sama učiniti sigurnijom.

“Cilj nam je bio vidjeti da su hodnici i toaleti prazni za vrijeme nastave, da prestanu razmirice među učenicima, da se oni sami uspiju izmiriti razgovorom, te riješiti svoje probleme na zreli način. Tako je nastala mirovna grupa Pantere. Ona zapravo surađuje s učenicima i pomaže im da rješavaju svoje probleme na druge načine, a ne putem nasilja” - kaže Jamira Burley.

Jedan od učenika koji nadzire školske hodnike i rješava učeničke svađe mirnim putem je Kevin Williams. Njegova motivacija da se pridruži Panterama proizašla je iz želje za pozitivnom promjenom u školi i njenoj okolini. "U mom domu postoje ljudi koji me guraju u pozitivnom smjeru. A kada dođem u školu vidim da drugi učenici nemaju takvu ljubav i poticaj u kući pa upadaju u neprilike zbog najbanalnijih razloga. Rekao sam sam sebi da bih mogao po tom pitanju učiniti nešto produktivno, vidjevši previše nepotrebnog nasilja u školi, previše stresa, buke, meteža, svega onog što odvlači učenike od učenja i baca negativnu sjenu na Overbrook” - kaže Kevin Williams.

Jamira okrivljuje izabrane političare da su iznevjerili mladež, te da se nisu zauzeli za promjenu zakona o oružju i investirali u očuvanje sigurnosti u gradskim četvrtima. No, i ona vjeruje u svoje vršnjake: "Vjerujem da mi kao mladež možemo imati snažan utjecaj. Ako dovoljan broj nas zajednički radi na zahtijevanju od grada da učini nešto za našu zajednicu, puno toga možemo promijeniti.”

Te će se promjene još proširiti sljedeće godine, kada će Jamira, Kevin i ostali krenuti na fakultet, a Pantere primiti nove članove na njihova mjesta kako bi održali svoju školu sigurnom i poticajnom sredinom za učenje.

XS
SM
MD
LG