Linkovi

Komemorativni skup za žrtve masakra na sveučilištu Virginia Tech


Na sveučilištu Virginia Tech održan je memorijalni skup u sjećanje na 33 osobe koje su izgubile život u masakru u ponedjeljak. Skupu su nazočile tisuće ljudi: studenti, djelatnici sveučilišta, političari među kojima je bio i predsjednik Bush te brojni građani. Predsjednik Bush je izjavio da je čitava zemlja u žalosti te je pozvao studente i osoblje sveučilišta da pronađu snagu u svojoj zajednici, obiteljima i vjeri. Nastava na fakultetu odgođena je do ponedjeljka.

Policija je identificirala napadača kao 23-godišnjeg Cho Seung-huia, Južno Korejca koji u Sjedinjenim Državama živi od svoje osme godine. Policije nije objavila što je moglo navesti ovog studenta da krene u nezapamćeni ubilački pohod. Prema medijskim izvješćima, napadač je ostavio poruku uznemirujućeg sadržaja. Njegove kolege kažu da je bio tih i povučen. Policija je također izvijestila da je dva pištolja uporabljena u napadu Cho legalno kupio.

U međuvremenu, izrazi sućuti stižu sa svih strana svijeta. Južna Koreja je izrazila svoju sućut s obiteljima žrtava, a napad je osudio i glavni tajnik Ujedinjenih naroda, Ban Ki-moon, koji je također iz Južne Koreje. Povjerenik Europske unije za vanjsku politiku Javier Solana, koji je nekoć studirao i predavao na sveučilištu Virginia Tech, izjavio je da je užasnut napadom te da suosjeća s žrtvama, njihovim obiteljima i američkom vladom. Izraze sućuti izrazili su i britanski premijer Tony Blair, kraljica Elizabetha dok je papa Benedikt poručio da moli za obitelji i žrtve besmislene tragedije.

XS
SM
MD
LG