Linkovi

Masovno ubojstvo na sveučilištu Virginija Tech počinio student iz Južne Koreje


Policija u saveznoj državi Virginija objavila je da je jučerašnje masovno ubojstvo na sveučilištu Virginija Tech počinio državljanin Južne Koreje, koji je bio student na ovom sveučilištu.

23-godišnji Cho Seung Hui bio je student četvrte godine, a u Sjedinjenim je Državama imao dozvolu stalnog boravka.

Cho Seung Huo ubio je 30 osoba, većinom studenata i predavača. Policija još nije potvrdila da je ista osoba odgovorna za ubojstvo dvoje studenata u jednom od dormitorija Virginija Tech-a, dva sata prije no što je Cho otvorio vatru na studente i predavače.

Balistički test međutim pokazuje da je u oba napada korišteno isto oružje. Policija savezne države Virginija pretpostavlja da je Cho odgovoran za oba, no to nije željela i službeno potvrditi.

Policija nije govorila o motivima jučerašnjih ubojstava.

Sveučilište Virginija Tech danas je zatvoreno. Počast 33 studenata i predavača koji su jučer poginuli bit će odana na komemoraciji danas poslijepodne, kojoj će nazočiti i predsjednik George Bush te niz lokalnih političkih dužnosnika.

Ubojstvo 33 osobe na sveučilištu Virginija Tech najtragičniji je događaj ove vrste u povijesti Sjedinjenih Država.

Neki studenti ovog sveučilišta kao i roditelji studenata izražavaju srdžbu zbog toga što uprava sveučilišta nije nakon prvog ubojstva u studentskom domu – koje se dogodilo dva sata prije napada na studente u učionicama Virginija Techa - alarmirala cijeli campus, zaključala zgrade u kojima se odvija nastava te poduzela masovnu potjeru za počiniteljem.

Dekan Virginija Techa izjavio je da su uprava i policija smatrali da je prvi incident, u studentskom domu, bio izolirani događaj te da je ubojica pobjegao s mjesta zločina. No, napadač se očito vratio, nakon dva sata, te u nekoliko predavaonica ubio 30 osoba a ranio 15. Nakon toga, prije no što su stigli policajci, oduzeo je sebi život.

Među poginulima su i jedan profesor fakulteta strojarstva iz Indije te jedan predavač iz Izraela.

Sveučilište Virginija Tech državna je obrazovna ustanova koju pohađa oko 26 tisuća studenata. Od tog broja oko 1500 su strani studenti.

Od Washingtona je udaljen 386 kilometara.

XS
SM
MD
LG