Linkovi

Neki profesori s Virginia Techa upozoravali su da je Cho Seung-hui opasan


Policija je priopćila da je Cho Seung-hui, student Sveučilišta Virginia Tech koji je počinio najteži masakr u američkoj povijesti prije negoli je i sam izvršio samoubojstvo, bio predmet istrage 2005. godine zbog navodnog tajnog praćenja dvije studentice.

Šef policije na tom sveučilištu Wendell Flinchum izjavio je danas da je dvadeset trogodišnji Cho jednu studenticu često kontaktirao putem telefona a i osobno. Ona je o tome obavijestila policiju, ali nije podnijela prijavu.

Šef policije Flinchum je dodao da je Cho drugoj studentici slao instatnt-poruke putem Interneta, međutim, da ni u jednom od ovih incidenata nije iznio prijetnje.

Policija je priopćila da se nijedna od ove dvije žene ne nalazi među žrtvama nedavnog masovnog ubojstva na campusu Virginia Tech-a.

U prosincu 2005. godine, Cho je bio primljen u jednu privatnu instituciju za mentalne bolesti, nakon što je jedan od njegovih poznanika prijavio da je Cho možda suicidalan.

Inače, Cho Seung-hui opisan je kao tiha i povučena osoba čiji su pismeni radovi izazvali zabrinutost nastavnika u tolikoj mjeri da su o tome upravu sveučilišta. Cho je napisao veći broj priča i scenarija u okviru kolegija kreativnog pisanja u kojima je bilo mnogo opisa ekstremnog nasilja i ubojstva. Jedna profesorica engleskog kaže da ju je Choovo pisanje i čudno ponašanje potaklo da upozori školske vlasti i terapeutsku službu. Ona je također Chou davala pojedinačne instrukcije kako bi ga držala odvojenog od drugih studenata i nastavnika.

Vlasti kažu da su pronašle Chove bilješke s popisom razloga za njegove frustracije, uključujući pritužbe na žene, vjeru i "djecu bogataša". Savezni istražitelji pregledavaju njegove rukopise i e-mail poruke u pokušaju da odgonetnu zašto je krenuo u svoj ubilački pohod.

Jučer je guverner savezne države Virginije Tim Kaine izjavio da će imenovati poseban panel policijskih stručnjaka kako bi procijenili je li sveučilište reagiralo na prikladan način nakon prvog incidenta na campusu Virginia Tech, u kojem su u jednom studentskom domu ubijene dvije osobe.

Neki studenti i njihovi roditelji izražavaju ljutnju zbog toga što sveučilišne vlasti nisu odmah nakon tog incidenta zatvorile sveučilišni campus i upozorile studente na opasnost koja prijeti.

XS
SM
MD
LG