Linkovi

'Dreamgirls' - osam nominacija za Oskara


Iako Dreamgirls vode po broju nominaciju, jedna od najprestižnijih – u kategoriji najboljeg filma - im je izmakla. Dreamgirls je u jednom labavijem kontekstu film o glasovitom ženskom triju Supremes, s kojima je pjevala i Diana Ross. Komičar Eddie Murphy nominiran je za najbolju mušku sporednu ulogu u tom filmu, dok je u ženskoj kategoriji ta nagrada pripala Jennifer Hudson, bivšoj zvijezdi reality showa Američki idol.

Na drugom mjestu po broju nominacija je međunarodni film Babel sa sedam nominacija, uključujući i najbolji film te nominacije za debitante na američkoj filmskoj sceni Adrianu Barrazai i Rinku Kikuchi, obje nominirane za sporednu ulogu. Za najbolji film nominirano je i djelo Martina Scorsesea PokojniDeparted s Jackom Nicholsonom u naslovnoj ulozi, kao i Little Miss Sunshine, Pisma s Iwo Jime i Kraljica, film o britanskoj monarhiji u krizi.

Za najbolje glumce nominirani su Leonardo di Caprio za ulogu u Krvavom dijamantu, Peter O'Toole, Will Smith, Ryan Gosling i Forest Whitaker za ulogu Idi Amina u filmu Posljednji kralj Škotske. U ženskoj konkurenciji nominirane su Penelopa Cruz, Judi Dentch Helen Mirren za ulogu kraljice Elizabete, Kate Winslet i Meryl Streep za ulogu u Vrag nosi Pradu. Spomenimo ovdje da je ovo četrnaesta nominacija za Meryl Streep, što je naviše otkako se dodjeljuje ova nagrada.

Za režiju nominirani su Alejandro Gonzales za Babela, Martin Scorsese za film Pokojni, Clint Eastwood za Pisma s Ivo Jime, Stephen Frears za Kraljicu i Paul Greengrass za United 93, film o terorističkim napadima od 11. rujna 2001. godine. Nagrada američke filmske akademije ove se godine dodjeljuje u Kodak Theatreu u Hollywoodu 25. veljače, a dodjelu će voditi Ellen DeGeneres.

XS
SM
MD
LG