Linkovi

Film tjedna: 'Posljednji kralj Škotske'


Nagrade važnih udruga filmskih kritičara Forresta Whitakera su gurnule u prvi plan, među glavne kandidate za oskara najboljem protagonisti glavne muške uloge. Ovaj holivudski veteran priskrbio si je toliku pažnju za portret ugandskog predsjednika Idija Amina, u filmu "Posljednji kralj Škotske".

Kada je general Idi Amin postao predsjednik Ugande, 1971. godine, nakon vojnog udara, pridobio je široku podršku obećanjima o reformama i gospodarskoj neovisnosti od bivših kolonijalnih veza. No, Aminovo vladanje obilježili su strah i sektaško nasilje. Do 1979. godine, kada je bio natjeran da odstupi s vlasti, živote je izgubilo – prema procjenama organizacije Amnesty International – oko 500 tisuća Uganđana.

Među titutlama koje si je Idi Amin nadijelio, bile su: 'doživotni predsjednik', 'gospodar svih životinja na kopnu i svih riba u moru', te, također, 'posljednji kralj Škotske'. Ovaj zadnji postao je naslov nagrađenog romana, prema kojemu je snimljen i istoimeni film.

U mješavini činjenica i fikcije, povijest ovisi o slučajnom susretu između ugandskog čelnika i liječnika volontera iz Škotske. Dr. Garrigan postaje osobni liječnik ugandskog predsjednika i bliska mu i povjerljiva osoba. No, iz te blizine, mladom se liječniku pruža prilika da s užasom izbliza gleda kako se obećanja o promjenama pretvaraju u zločine.

Veći dio filma bio je snimljen na lokacijama u Ugandi. Forest Whitaker kaže da mu je rad s ljudima koji su iskusili godine vladavine Idija Amina pomogao da shvati dualnost lika koji je tumačio: "Kada razgovarate s građanima Ugande, čut ćete dvojaka mišljenja o Aminu: neki ga mrze, drugi mu se dive kao junaku. Velik broj kaže da zna za sva ubojstva i zločine koji su se dogodili, ali da je on učinio i mnoge velike stvari. On je nesumnjivo učinio mnoge loše i krive stvari, ali, vjerujem da mu je u početku nakana bila da promijeni zemlju."

Whitaker je vrlo dobro uspio uhvatiti zavodljivi šarm i eksplozivni gnjev Idija Amina. Na kraju, - kaže Whitaker -, tako se unio u portretiranje Amina da je, kad je snimanje bilo završeno, morao uložiti dosta truda da ulogu ostavi iza sebe.

Redatelj Kevin MacDonald – nagrađen oskarom za jedan svoj raniji dokumentarni film – vjeruje da događaji od prije 35 godina, onako kako su prikazani u filmu, imaju veze i s današnjim vodećim vijestima: "Mislim da film na više načina odražava suvremene teme. Za početak, to je klasična priča o tome kako vlast korumpira ... - korumpirala je Amina, ali, isto tako, i mladog liječnika Garrigana - ... i kako vlast zavodi. To je nešto što se događa oko nas čitavo vrijeme, ne samo u politici, nego i u poslovnom, pa i privatnom životu. Ljudi budu zavedeni od moćnih muškaraca i žena, rade razne stvari da bi se probili i – dok još to ni ne shvate, već su dušu prodali vragu. To je ustvari moderna verzija priče o Faustu."

Mladi škotski glumac James McAvoy glumi dr. Garrigana, a Gillian Anderson njegovu kolegicu u seoskoj bolnici. Kerry Washington tumači lik supruge ugandskog čelnika koju snađe strašna sudbina kao kazna za njezinu nevjeru. Glazbu za film "Posljednji kralj Škotske" skladao je Alex Heffes.

XS
SM
MD
LG