Linkovi

Američki senatori podržali članstvo Hrvatske u NATO savezu


U sklopu potpore koju hrvatska Vlada dobiva iz Washingtona u nastojanjima da Hrvatska postane članica NATO saveza, pet uglednih senatora uputilo je predsjedniku Georgeu Bushu pismo u kojem se izražava podrška njegovoj izjavi o budućnosti Republike Hrvatske u NATO-u.

"S približavanjem summita NATO saveza u Rigi, krajem ovog mjeseca, pišemo vam kako bi izrazili našu potporu vašem nedavnom priopćenju glede hrvatske budućnosti kao člana NATO saveza' - navodi se u pismu kojeg su senatori George Voinovich, Joseph Biden, Richard Lugar, Sam Brownback i Chuck Hegel, uputili predsjedniku Bushu, te ga proslijedili i državnoj tajnici Condolezze Rice i ministru obrane Donaldu Rumsfeldu.

"Hrvatska je postigla velik napredak u nekoliko područja, uključujući demokratizaciju i integraciju s euro-atlanskim institucijama i standardima" - ocjenjuje se u pismu i dodaje: "Slažemo se, također, da Hrvatska može dati znatan doprinos NATO savezu te da, zajedno s ostalim zemljama-kandidatima, pokazuje svoju spremnost. Hrvatskoj bi trebalo ponuditi poziv za učlanjenje u NATO savez što je prije moguće".

U nastavku pisma se navodi kako je Republika Hrvatska provela obrambene reforme počevši od 2002. godine, kada je inicirano sudjelovanje Hrvatske u NATO-vom akcijskom planu o učlanjenju (MAP) te se zaključuje da je to važan znak da je hrvatska Vlada odlučna ispuniti uvjete o učlanjenju u NATO savez. Navode se, isto tako, i hrvatski doprinosi u globalnoj borbi protiv terorizma, proširenje uloge u mirovnoj misiji u Afganistanu te još nekoliko međunarodnih projekata.

'Vjerujemo da Hrvatska u budućnosti ima svoje mjesto u NATO savezu te se nadamo da će summit u Rigi biti iskorišten i kao prilika da se Hrvatskoj, kao i ostalim kandidatima za učlanjenje, pošalje jasna poruka glede datuma oko sljedećeg kruga povećanja NATO saveza' - stoji u zajedničkom pismu petorice republikanskih i demokratskih senatora predsjedniku Bushu.

XS
SM
MD
LG