Linkovi

'Veliki dan za Iračane' - Bijela kuća pozdravlja smrtnu kaznu za Saddama Husseina


Bijela kuća pozdravila je presudu i kaznu Saddamu Husseinu nazivajući ih velikom danom za Iračane. Irački sud osudio je svrgnutog čelnika Saddama Husseina na smrt vješanjem za zločine protiv čovječnosti, što je po izricanju presude potaklo veliko slavlje šijitskih muslimana u zemlji. Visoki irački sud osudio je danas Saddama za izdavanje naređenja za ubojstvo 148 šijita prije 24 godine, a nakon neuspjelog atentata na njega pokraj sela Dujail. Dok se čitala optužnica, vidno uzbuđeni Saddam Hussein uzvikivao je "Nek živi Irak" i "Bog je velik". Njegovi odvjetnici uložit će priziv.

U Bagdadskoj četvrti Sadr City, najvećoj šijitskoj četvrti glavnog grada, ljudi su izišli na ulice slaveći ovu presudu. U govoru na televiziji, premijer Nouri al-Maliki izjavio je da bi pogubljenje Saddama Husseina na koncu moglo pružiti utjehu obiteljima tisuća ubijenih od strane njegova režima. Sud je danas osudio i dvojicu njegovih suoptuženika na smrt, uključujući i njegova polubrata i bivšeg glavnog suca Saddamovog revolucionarnog suda. Bivši dopredsjednik Taha Jasin Ramadan osuđen je na doživotni zatvor, dok su tri druga dužnosnika bivše stranke Baath osuđena na zatvorske kazne do 15 godina. Jedan od optuženih je oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow je rekao kako ova presuda pokazuje da Irak ima neovisno sudstvo. Međutim, Saddamovi odvjetnici tvrde da je presuda donesena na vrijeme kako bi pomogla Republikanskoj stranci predsjednika Busha na izborima u utorak, što je gospodin Snow opovrgnuo. Britanska ministrica vanjskih poslova Margaret Beckett pozdravila je vijesti o presudi i rekla da su Saddam i njegovi suoptuženici dobili pravednu presudu za svoje "grozne zločine".

Britanija se suprotstavlja smrtnoj kazni, međutim gospođa Beckett je izjavila da je pravo iračkog naroda da odluči kako će Saddam i njegovi pomoćnici biti kažnjeni. Povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Louis Arbour pozvala je Iračane da ne izvrše smrtnu kaznu nad bivšim čelnikom, čak ako je i prizivni sudovi potvrde. Europska unija također naglašava svoje protivljenje smrtnoj kazni u svim slučajevima. Američki veleposlanik u Iraku Zalmaj Halilzad pohvalio je iračke suce i odvjetnike koji su sudjelovali u ovom procesu za hrabrost unatoč zastrašivanja kojem su bili izloženi. Trojica Saddamovih odvjetnika ubijena je tijekom suđenja.

XS
SM
MD
LG