Linkovi

'Smjelost nade' - knjiga Baracka Obame


Američki senator Barack Obama ovaj je tjedan izazvao veliki pozor medija opovrgnuvši svoju raniju izjavu kako se neće kandidirati na predsjedničkim izborima 2008. godine. Do tog je došlu u talk-showu Meet the Press gdje je gospodin Obama predstavljao svoju novu knjigu Smjelost nade: promišljanja o povratku američkog sna.

Nova rock-zvijezda Demokratske stranke – kako senatora Obamu naziva New York Times – jedan je od rijetkih političara koji može pisati o sebi na dirljiv i iskren način. Ovaj senator iz Illinoisa, svi priznaju, izuzetan je govornik koji iznosi izvorne misli na smiren način, ali ipak sa strašću. Njegov život – kako je sam napisao u svojoj knjizi sjećanja Snovi mog oca - izgleda kao model za globaliziranu budućnost: otac - crnac iz Afrike, majka – američka bijelkinja, odrastao je na Havajima i u Indoneziji. Međutim, ono što je najimpresivnije kod ovog četrdeset petogodišnjeg političara jest njegova inteligencija, a bogate dokaze za to nalazimo u njegovoj upravo objavljenoj knjizi Smjelost nade.

Knjiga Smjelost nade – naslov proistječe iz jedne propovijedi Obaminog svećenika u Chicagu – ne zvoni na sva zvona pozivom na jedinstvo, niti ne iznosi neku veliku teoriju kako će se ponovno uspostaviti američki san ili tko će ga uspostaviti. Pojedina poglavlja nose naslove koji zvuče prilično prozaično - Vrijednosti, Mogućnost i Vjera. Međutim, na vrlo uvjerljiv i skroman način senator Obama nudi čitatelju jednu znatno složeniju perspektivu o tome kako – citiramo – "možemo započeti proces promjene naše politike i našeg građanskog života" negoli to čine njegovi znatno iskusniji kolege na Capitol Hillu.

Za razliku od većine svojih demokratskih kolega, Barack Obama ne govori o korupciji, velikim količinama novca koji se okreće u političkim kampanjama ili skandalima poput onog s lobistom Jackom Abramoffom. U svojoj knjizi Smjelost nade, on je više zabrinut ozbiljnim i trajnim prijetnjama demokraciji: klasnoj nejednakosti. Kritičari smatraju da je knjiga više od političkog dokumenta. Pojedini segmenti izgledaju kao editirani dijelovi njegovih govora iz političkih kampanji, međutim, veći dio se bavi izlaganjem pogleda senatora Obame o širokom spektru pitanja - od obrazovanja, preko zdravstvene zaštite pa do rata u Iraku.

Njegovo vlastito iskustvo pomaže mu da bolje razumije i korijen anti-amerikanizma u inozemstvu. Dok je kao dječak živio u Indoneziji ova je otočka država bila na početku svog naftnog buma koji je počeo širiti neravnomjerni prosperitet po otocima. Sjedinjene su Države pomogle postaviti na vlast Suhartovu vojnu diktaturu nakon krvoprolića u kojem je poginulo, prema procjenama, 500 tisuća osoba. Međutim, jednom kad je indonezijska ekonomija doživjela propast tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća, ekstremni islamisti uspjeli su naći publiku za svoje žestoke kritike "moderne kulture i američke moći". Za senatora Obamu ova nova "zemlja stranaca" poslužila je kao lekcija o tome kako je utjecaj Sjedinjenih Država – kulturni, gospodarski i vojni – oduševljavao i ljutio svijet u podjednakoj mjeri. U knjizi Smjelost nade autor piše da većina Amerikanaca ne bi bila u stanju pronaći Indoneziju na zemljovidu.

Mnogi se kritičari slažu da ovo djelo nije otvoreno i iskreno kao njegova prva knjiga, ali da Obama u njoj pokušava pretočiti svoja politička razmišljanja u zdravi razum poput - "povećati oružane snage kako bi se mogao uspostaviti razumni raspored rotacije vojnika" ili kontrolirati potrošnju i ponovno osmisliti poresku politiku kako bi se smanjio ogromni proračunski manjak zemlje. Recimo i to da je knjigu senatora Obame Smjelost nade: promišljanja o povratku američkog sna objavila izdavačka kuća Crown.

XS
SM
MD
LG