Linkovi

Premijer Ivo Sanader očekuje da će hrvatski građani sada snažnije podržati članstvo RH u NATO savezu


Američki predsjednik George Bush je jučer – prilikom susreta s premijerom Ivom Sanaderom - iskazao snažnu podršku hrvatskoj kandidaturi za NATO savez. Predsjednik Bush je rekao da će se na summitu NATO saveza u Rigi založiti da Hrvatska postane članica, do čega bi – kako je rekao – 'moglo doći 2008. godine'.

Hrvatski premijer Ivo Sanader danas je govorio na sveučilištu Johns Hopkins, ovdje u Washingtonu, gdje je, među ostalim, upitan žele li hrvatski građani da im zemlja uđe u NATO savez. Naime, ankete u Hrvatskoj ukazuju na razmjerno slabu podršku za članstvo u NATO-u.

Premijer Ivo Sanader izjavio je da je 'zadatak njegove vlade, predsjednika države i parlamenta da građanima objasni zbog čega je važno da Hrvatska postane članica NATO saveza. Mi to i činimo' – rekao je hrvatski premijer te dodao: 'No, postoji i drugi aspekt ovog pitanja, a to je jasna poruka od strane NATO saveza da zaista želi da Hrvatska postane članica'.

Ivo Sanader: To smo jučer i dobili, izjavom predsjednika Busha koji je rekao da Hrvatska treba postati članica 2008. godine. To je snažna podrška, kakva nam je potrebna kada komuniciramo s javnošću u Hrvatskoj. Ja kao političar građanima ne mogu reći – 'jednom u budućnosti, Hrvatska će možda postati članica'. Hrvati su ponosan narod, ako vide da ih netko ne želi, reći će - 'ako vi ne želite nas, ne želimo niti mi vas'.

Premijer Sanader je naveo sličan primjer s Europskom unijom, koja je prošle godine obustavila pregovore o članstvu zbog – kako je premijer rekao – 'navodne nesuradnje Zagreba s haaškim Tribunalom'. Ankete su isti čas registrirale dramatičan pad podrške za hrvatsko članstvo u Uniji – rekao je premijer, dodavši da je podrška javnosti opet porasla, nakon što su pregovori o hrvatskom članstvu, prije nešto više od godinu dana, ipak počeli. Tako će biti i s NATO savezom – očekuje Ivo Sanader.

Ivo Sanader: Siguran sam da će podrška javnosti hrvatskom članstvu u NATO savezu biti veća – kada se na summitu NATO saveza u Rigi potvrdi ova najava predsjednika Busha o hrvatskom članstvu 2008. godine. Potreban je snažan signal da NATO želi da Hrvatska postane njegova članica. Mi provodimo reforme, zadovoljavamo i vojne i političke kriterije, na dobrom smo putu k članstvu. Ne postoji niti jedan razlog za odlaganje našeg članstva u NATO savezu.

Premijer Ivo Sanader je izrazio uvjerenje da će nakon takve 'jasne i snažne poruke od strane NATO saveza' i njegova vlada lakše uvjeriti javnost u Hrvatskoj da je članstvo u Sjeverno-atlantskom savezu u interesu zemlje.

XS
SM
MD
LG