Linkovi

Sanader i Rice: SAD pružaju punu potporu Hrvatskoj za ulazak u Europsku uniju i NATO


Sjedinjene Države pružaju punu potporu Hrvatskoj za ulazak u Europsku uniju i NATO savez, izjavio je nakon sastanka s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice, hrvatski premijer Ivo Sanader.

U razgovoru koji je trajao nešto duže od predviđenih pola sata hrvatski premijer i američka šefica diplomacije dotakli su se čitavog niza pitanja. Prema riječima premijera Sanadera, obje strane su zaključile da su bilateralni odnosi Hrvatske i Sjedinjenih Država dobri.

"Ono što mi je posebno drago to je da je državna tajnica, gospođa Rice dala punu potporu Hrvatskoj, da je odala i priznanje svemu onome što smo do sada napravili i da je dala punu potporu za ulazak Hrvatske u Europsku uniju i NATO. Netko bi rekao pa zašto Europsku uniju. Zato što Sjedinjene Države i Europska unija – i to je ono što mi zagovaramo – pokušavaju u svemu biti partneri i čvrsto surađivati, naravno da se o svemu međusobno informiraju i da je američka administracija vrlo dobro informirana i o našim pregovorima s Europskom unijom. Razgovarali smo o tome, razgovarali smo i o perspektivi, prije svega NATO članstva, ali i naših bilateralnih odnosa. Konstatirali smo da su oni dobri što potvrđuje ovaj posjet danas, ali i cijeli posjet Sjedinjenim Državama," izjavio je Ivo Sanader.

Premijer Sanader i državna tajnica Rice razgovarali su i o nizu kriznih situacija u svijetu, ali ponajviše o – kako je rekao predsjednik hrvatske Vlade – neriješenim pitanjima u Europi poput Kosova te ustavnih reformi u Bosni i Hercegovini: "Državnu tajnicu je zanimalo što ja mislim o određenim problemima, ne samo na jugoistoku Europe, nego i oko ideje o proširenju CEFTE i na Moldaviju, što je praktički već gotova stvar, ali i na Ukrajinu. Također razgovarali smo i o našem predsjedanju procesom suradnje u Jugoistočnoj Europi. Smatramo da to možda, ovako na prvi pogled i nije atraktivan proces, ali je iznimno važan. Suglasili smo se da se, unatoč problemima oko Sjeverne Koreje, Irana, Bliskog istoka, Iraka i Afganistana, ne smije zaboraviti i ovaj dio Europe. U tom smislu dobili smo punu potporu za naš angažman, ali i za naš pogled na stvari. To što smo angažirani na pitanjima Jugoistočne Europe... da vodimo glavnu ulogu oko proširenja CEFTE, ne znači da ćemo biti taoci te situacije nego da će to čak omogućiti i što brži ulazak Hrvatske u Europsku uniju i NATO."

Premijer Sanader večeras, po srednjoeuropskom vremenu, sastaje se s predsjednikom Bushom u Bijeloj kući, a nakon toga, u Pentagonu, s ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom.

XS
SM
MD
LG