Linkovi

Susret Sanader-Bush važan jer SAD i danas u regiji imaju značajni interes


Značaj susreta hrvatskog premijera Ive Sanadera i predsjednika Georgea Busha za Glas Amerike ocjenjuje Janusz Bugajski, direktor Projekta za nove europske demokracije u Centru za strateška i međunarodna istraživanja, ovdje u Washingtonu.

Janusz Bugajski smatra da je susret u Bijeloj kući važan zbog toga što Sjedinjene Države i danas u regiji imaju važan interes – da se održi napredak postignut u posljednjih desetak godina, u održavanju mira i stabilnosti. "Amerika i dalje mora biti nazočna na Balkanu, u okvirima NATO saveza – kao jamac da će se međunarodne odluke u vezi Bosne i Hercegovine a pogotovo Kosova i dalje poštivati. Postupno, vojna će se komponenta smanjivati. Takav američki angažman mora se nastaviti sve dok te zemlje ne uđu u Europsku uniju. Mislim da je članstvo u Uniji pravi test za buduću američku nazočnost na Balkanu kakva postoji danas".

Danas, kada se Hrvatska približava Uniji, američko-hrvatski odnosi postaju normalni bilateralni odnosi – rekao je Janusz Bugajski te dodao da se nada da će 'tako biti i u slučaju Bosne te Kosova, jer kada te zemlje postanu članice Unije, više neće postojati potreba za američkim sigurnosnim jamstvima'. U vezi sadašnjeg trenutka američko-hrvatskih odnosa, Janusz Bugajski je rekao: "Ne bih rekao da odnosi nisu bliski, oni su 'uravnoteženi' – jer hrvatski je interes očito posljednjih godina bio ući u Europsku uniju, što prije. Zbog toga, Zagreb nije htio povlačiti neke poteze koji bi rasrdili europski vrh, a koje je Washington možda priželjkivao. Premijerov posjet je u svakom slučaju prilika da se odnosi ojačaju. Pogotovo zbog toga što se treba utvrditi kakva će poruka zemljama kandidatima za NATO biti otposlana sa summita u Rigi, sljedeći mjesec. Iako to nije summit na kojem će se donositi odluke o proširenju, kandidatima se, po mom mišljenju, treba poslati jasan pozitivni signal. Summit u Rigi odredit će, naime dnevni red NATO saveza za sljedećih nekoliko godina, što uključuje i prijem novih članica".

Kada predsjednik George Bush izjavi da Washington podržava članstvo Turske i zemalja Balkana u Europskoj uniji – što je činio u niz navrata – da li to tim zemljama olakšava ulazak u Uniji ili ga možda otežava? "Ovisi gdje, o kojoj je zemlji riječ. Predsjednikova će podrška bolje odjeknuti u zemljama Srednje Europe, u Britaniji i nekim skandinavskim državama. Manje u Francuskoj ili Njemačkoj, možda u Španjolskoj. No, općenito govoreći, sumnjam da Europa to uzima u obzir – naravno važno joj je što Amerika kaže, no odluka o članstvu ne ovisi o tome što kaže Washington".

XS
SM
MD
LG