Linkovi

Sanader: 'Očekujem od ovog posjeta definitivnu potvrdu našeg partnerstva'


U službeni posjet Sjedinjenim Državama doputovao je hrvatski premijer Ivo Sanader, zajedno s ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar-Kitarović, ministrom gospodarstva Branko Vukelićem i ministrom kulture Božom Biškupićem.

Premijer Sanader se sutra treba susresti s predsjednikom Bushom u Bijeloj kući te s ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom u Pentagonu. Danas se sastaje s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice, a posljednjeg dana planiran je i susret s dopredsjednikom Dickom Cheneyem.

Po dolasku u Washington gospodin Sanader nam je dao slijedeću izjavu:

"Mislim da je ovo potvrda prije svega dobrih odnosa između Hrvatske i Sjedinjenih Država, da je ujedno i potvrda naše vanjske politike u kojoj transatlantsko partnerstvo igra veliku ulogu. Mi smo među onim zemljama koje smatraju da Europa i Amerika trebaju razvijati međusobno partnerstvo i prijateljstvo. To je bilo i u povijesti, tako treba biti danas, tako treba biti i ubuduće.

A kad je riječ o našim temama, ono što će biti u fokusu svih razgovora to će biti sigurno naši vanjsko politički ciljevi. Znači uz dobre bilateralne odnose sa SAD-om, ulazak Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije i NATO-a. Ali dakako da ćemo razmotriti i reći koje je naše viđenje razvoja situacije u dijelu Europe koji i nas zanima, ali sigurno za koji su zainteresirane i Sjedinjene Države. Nemojmo zaboraviti da su one bile vrlo aktivne devedesetih ali i danas, bez obzira što njihov fokus sve više ide u neke druge krajeve svijeta od bliskog istoka do Afganistana i Iraka i tako dalje, ali situacija u jugoistočnoj Europi sigurno i njih zanima. Prema tome bit će to jedan čitav kompleks tema koje su od zanimanja za obje strane.

Ja očekujem konačno od ovog posjeta definitivnu potvrdu našeg partnerstva. Također sam uvjeren da je ovaj posjet i konačna potvrda i naše uloge koju igramo u ovom dijelu Europe. Dakle Hrvatska se ne može izolirati, ne može misliti samo na sebe, samo na svoj put prema Uniji i prema NATO-u. Dakako to su naši vanjsko politički ciljevi i mi ćemo na njima raditi i mi ćemo to imati uvijek kao prioritete ali nam je itekako u interesu i trajna politička stabilnost jugoistoka Europe."

XS
SM
MD
LG